RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi straffer ikke syke

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Asker-advokaten kan få en veldig mild reaksjon etter asylskuddene.

Påtalemyndigheten har bestemt seg for å tiltale den 50-årige Asker-advokaten for drapsforsøk på en 16-åring på Hvalstad.

- Jeg kan bekrefte at vi har tatt ut tiltale om forsøk på drap mot en person etter skuddene på Hvalstad. Fengselsstraff er neppe aktuelt, men det kan være slik at det er en gjentakelsesfare, derfor ønsker vi en dom på særreaksjon, sier statsadvokat Bjørn Olav Aspelund til budstikka.no.

Det var i 08-tiden om morgenen fredag den 18. juli i fjor at advokaten skjøt flere skudd mot asylmottaket på Hvalstad. En 16-åring fra Somalia ble truffet i hoften og livstruende skadd, men fikk rask legehjelp og berget derfor livet.

Advokaten ble pågrepet i slutten av august og erkjente å ha skutt, men hevder selv at han siktet på taket.

- Straffer ikke syke
De psykiatrisk sakkyndige som vurderte 50-åringen konkluderte med at han var psykotisk da handlingen skjedd, men at han er blitt frisk i ettertid.

Dette betyr at han ikke kan straffes med fengselsstraff, men at han eventuelt kan bli dømt til en såkalt særreaksjon.

- I Norge straffer vi ikke folk som er syke. Hvis man var syk i gjerningsøyeblikket så kan man etter loven ikke straffes. Så dette vil ikke være en straff, men en reaksjon på en handling som er straffbar, sier Aspelund til Nettavisen.

- Hva vil en særreakson innebære?

- Det som er mest praktisk er en dom på tvungen psykisk helsevern, det vil si at man tvinges til behandling. Men akkurat hva en særreaksjon går ut på varierer litt. Man kan i den ene enden av skalaen tenkes at man får et opphold på en lukket instituasjon, mens man på den andre siden av skalaen bor hjemme på vanlig måte, men man pliktes til å fremstille seg for en psykolog eller psykiater regelmessig, sier Aspelund, og fortsetter:

- Det kan være et voldsomt spekter av reaksjonsformer, og det er ikke slik at alle som har en psykiatrisk lidelse må behandles i en lukket institusjon. Det er mange som har en lidelse som best kan behandles i hjemmet, sier han.

Statsadvokaten påpeker at det viktigste er å sikre at noe lignende ikke skjer igjen.

- Sett fra samfunnets side er det sentrale at man hindrer at denne typen handlinger skjer på nytt, og vi ønsker kontroll på det ved å få en dom på tvungen psykisk behandling. Da kan han ikke bare slutte med behandlingen selv, sier Aspelund.

- Har slitt med det lenge
Statsadvokaten opplyser at advokaten i dag har et legetilsyn som han ønsker å opprettholde. Han tviler heller ikke på at 50-åringen var psykotisk da skuddene ble avfyrt.

- De sakkyndige har konkludert med at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket, og det er ikke noen grunn til å tvile på dem, sier Aspelund til Nettavisen.

Han påpeker at advokatens sykdom ikke kom dagen før skuddene ble avfyrt mot asylmottaket.

- Hans sykdom inntrådte ikke dagen før det skjedde. Dette er noe han har slitt med veldig lenge, sier statsadvokaten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere