RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi vet hvem som tente på

Sist oppdatert:
Justisminister Odd Einar Dørum har fått nye opplysninger om Scandinavian Star-ulykken og vil gå videre med saken.

- Vi vet hvem som tente på, sier en av de pårørende som møtte Dørum.

I mange år har en liten gruppe av de pårørende etter Scandinavian Star ulykken drevet sin private etterforskning for å finne ut hva som egentlig forårsaket katastrofen som tok 159 menneskeliv i 1990.

For tre og et halvt år siden ga de sine funn videre til riksadvokaten som igjen ga saken videre til den danske riksadvokaten. Nå er gruppen lei av å vente på at saken skal bli gjenopptatt. Denne uken hadde de møte med justisminister Odd Einar Dørum.

- Helt ny sak
- Jeg er blitt presentert for en helt ny sak. Jeg vil raskt ta kontakt med blant annet riksadvokaten for å forhøre meg om hvor saken står i øyeblikket, sier Dørum til Dagbladet.no.

Justisdepartementet bekrefter i en pressemelding at Statsråden vil ta saken opp med riksadvokaten, men presiserer at Dørum ikke har vurdert bevismaterialet i saken.

- Vi håper at Dørum vil ta tak i saken, men vi er pessimistiske. Det har vi grunn til å være etter 14 år, sier Terje Bergsvåg som er en av de som har drevet med den private etterforskningen.

Sterk kost
- Vi vet hvem som tente på, og kan bevise det, sier Terje Bergsvåg til TV 2 Nettavisen.

Bergsvåg sier at de har beviser for at ni navngitte personer fra det amerikanske selskapet SeaEscape, som mottok forsikringspengene for Scandinavian Star, var involvert i å tenne på ferjen. Dette skal de ha gjort mot penger for at selskapet skulle få utbetalt forsikringspengene.

- SeaEscape hadde eid båten i en uke da brannen skjedde. Scandinavian Star var overforsikret med cirka 100 millioner kroner. Det amerikanske selskapet fikk utbetalt 24 millioner US Dollar, mens båten ble kjøpt for cirka 50 til 55 millioner kroner, sier Bergsvåg.

Ifølge Bergsvåg har de presentert Dørum for tekniske og taktiske bevis som viser at de ni personene gjorde forberedelser til brannstifting, og at de også tente på skipet.

- Gjorde forberedelser
- De har lagt mange forberedelser, blant annet ved å sette branndørene ut av spill. De må ha hatt nøkler for å komme seg fram. Vi kan bevise at bare mannskapet kan ha satt fyr på båten, og at ingen passasjerer kunne ha gjort dette.

- Vi har også snakket med tidligere ansatte i selskapet som har bekreftet arbeidet. Denne personen ønsker ikke å stå frem foreløpig, sier Bergsvåg.

Bergsvåg ønsker ikke å gi for mye av den informasjonen de sitter med, men håper at Økokrim nå vil bli koblet inn i saken.

- Saken må ikke tilbake til politiet i Oslo som etterforsket saken i starten. De er inhabile, sier Bergsvåg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere