*Nettavisen* Nyheter.

- Vi vil ta saken til retten

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Jarle Andhøy og Nilaya-ekspedisjonen er anmeldt for brudd på meldeplikten og manglende forsikring. Andhøys advokat varsler rettssak.

16.04.12 12:25

Instituttet opplyser på sine hjemmesider at de har levert inn en anmeldelse mot «den ansvarlige for Nilaya-ekspedisjonen»

Polarinstituttet opplyser at de ikke har mottat informasjon og dokumentasjon som skal gjøre det mulig å vurdere miljø- og sikkerhetsmessige forhold ved ekspedisjonen i henhold til bestemmelser i forskriften om vern av miljøet i Antarktis. I tillegg er ekspedisjonen anmeldt for manglende forsikring.

I november i fjor ila Troms politidistrikt polfareren og lederen for ekspedisjonen, Jarle Andhøy, et forelegg på 25.000 kroner for brudd på samme forskrift. Denne har han vedtatt og gjort opp.

Fikk ikke informasjon

Nilaya er navnet på seilbåten Andhøy kjøpte i New Zealand. Den er senere døpt om til «Berserk», det samme navnet som to av Andhøys tidligere båter.

- Vi har levert inn en formell anmeldelse. Aktiviteten til Nilaya-ekspedisjonen har ikke fått godkjenning fra oss. I tillegg er det visse krav forsikring mot uforutsette ting, som redningsaksjon. Denne er ikke møtt, opplyser direktør ved instituttet, Jan-Gunnar Winther, til Nettavisen.

Instituttet skal gjentatte ganger ha prøvd å komme i dialog med ekspedisjonen for å innhente opplysninger.

- De har vi ikke fått. Vi har i ettertid sett på ekspedisjonen og statusen der og kommet til visse konklusjoner utifra den informasjonen vi har hentet inn, sier Winther.

Dro uten tillatelse

Andhøys advokat, Nils Jørgen Vordahl, sier at hans klient ikke søkte om en tillatelse.

- Rett og slett fordi han var sikker på at han ikke kommer til å få den, sier Vordahl til Nettavisen.

- Så han drev altså med sivil ulydighet?

- I så fall måtte han ha dratt og vært klar over at det er straffbart. Men hvis han får en ny bot, ønsker vi å ta saken for retten. Vi mener ekspedisjonen ikke kommer under forskriften om meldeplikt, sier Vordahl.

- Hva er «aktivitet»?

For Andhøy er det et spørsmålet rundt det loven definerer som «aktivitet» i Antarktis.

- Andhøy skulle jo ikke bore etter olje eller noe slikt. Han ønsket å dra dit fordi han ønsket å oppklare det han mener er åpne spørsmål rundt forliset av «Berserk» i 2011. Derfor mener vi at han ikke har den vanlige meldeplikten, sier Vordahl.

Jarle Andhøy og mannskapet om bord på seilbåten befinner seg for tiden i Puerto Williams i Chile dit båten ble tatt inn til kontroll 31. mars, melder NTB.

Andhøy avsluttet søket etter den forrige Berserk-båten og mannskapet etter å ha gjennomført en blomsterseremoni til minne om de savnede 22. februar i år. Han er ikke fornøyd med resultatet av leteaksjonen og vurderer en ny ekspedisjon.

- Fins ikke forsikring

- Hvorfor skaffet ikke Andhøy forsikring til ekspedisjonen?

- Etter det han har fortalt meg så visste han ikke hvem som kunne forsikre ham, og han har spurt Norsk polarinstitutt om hjelp. En ting er å forsikre installasjoner på isen, han har ikke funnet noen som kan forsikre seilaser der nede, sier Vordahl.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.