RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vil ikke fjerne homofile prester

Ole Christian Mælen Kvarme.
Ole Christian Mælen Kvarme. Foto: Scan-foto: Lars Aamodt (arkiv)
Sist oppdatert:
Ole Christian Kvarme vil ikke fjerne homofile prester dersom han blir biskop i Oslo, men han bekrefter at han er imot homofilt samliv.

- Det stemmer ikke at jeg har uttalt at homofile samboende prester i Den norske kirke skal fjernes, det er galt, sier Ole Christian Kvarme til TV 2 Nettavisen.

NRK meldte tirsdag at Kvarme tidligere har uttalt at han er åpen for å fjerne homofile prester fra Kirken.

- De prestene dette gjelder, er ansatt av bispedømmerådet. Og det vil de fortsatt være uansett hvem som blir biskop i Oslo, presiserer Kvarme, som for første gang snakker ut om sitt syn på homofile etter at det ble kjent at han er aktuell som Oslo-biskop.

- Bryter med Guds ord
Oslo-presten Nils Jøran Riedl sier til TV 2 Nettavisen at han frykter hva som vil skje dersom Kvarme blir valgt til ny Oslo-biskop. Riedl er åpent homofil, og ble ordinert til prest av biskop Gunnar Stålsett for tre år siden.

For selv om Kvarme ikke vil fjerne de homofile, er han imot at de homofile lever sammen.

- Jeg har det syn som kirkemøtet har bekreftet, som jeg deler og som de fleste evangeliske og katolske kirker står for. Og det er at homofilt samliv bryter med Guds ord, sier Kvarme.

Han forteller at han var en av de første som tok opp homofili-spørsmålet i Kirken på slutten av 1960-tallet.

- Den gang hadde jeg kontakt med forskjellige miljøer, og det var for å bidra til omsorg og en åpnere kirke, uten at jeg dermed går på akkord med et bibelsk syn, sier Kvarme.

Vil ikke ordinere samboere
Borg-biskopen bekrefter at han ikke ønsker å ordinere homofile som lever i partnerskap til prestestillinger, men sier samtidig at han respekterer de som er homofile og lesbiske.

- Det går an å ha to tanker i hodet samtidig. Det går an å bygge gode relasjoner på tvers av meninger, og det går an å ha respekt for andres valg. Og det prøver jeg å leve etter i mitt bispedømme, sier Kvarme til TV 2 Nettavisen.

- Vil du jobber for at det ikke blir flere homofile og lesbiske prester i Oslo?

- Det har jeg kommentert tilstrekkelig, sier han.

Kvarme sier til slutt at han synes Berge Furres uttalelser om ham, der han advarer mot Kvarme, er en grov fortegnelse av det han står for.

- Han plasserer meg på ytterste høyre fløy, mens faktum er at jeg står med begge beina midt i sentrum av folkekirka vår, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere