*Nettavisen* Nyheter.

- Vil ikke gi sukkersjokk

Foto: Jarl Fr. Erichsen

Ap er klinkende klare på helsedirektørens utspill.

18.10.10 14:59

Helsedirektoratet har i en fersk rapport pekt på faktorer som skal gjøre oss sunnere:

  • Heve aldersgrensen på tobakk til 20 år.
  • Innføre lisensordning og avgiftsøkning for alkohol og tobakk.
  • Gjøre usunn mat dyrere.

- Ikke aktuelt
- Det er ikke aktuelt å gå til dramatiske økninger i avgiftene på tobakk, alkohol, sukker og fett, slik helsedirektør Bjørn-Inge Larsen tar til orde for i dagens VG, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Tore Hagebakken.

«Risikofaktorer som tobakk, alkohol, kosthold, fedme og fysisk inaktivitet påvirker forekomsten av våre folkesykdommer som hjerte- og karsykdommer, kroniske lungelidelser, diabetes og kreft. Andelen som rammes av disse sykdommene kan reduseres betydelig med systematisk forebyggende arbeid, heter det i rapporten «Folkehelsearbeidet - veien til god helse for alle»».

Hagebakken er enig med helsedirektøren i at det er viktig å forsterke folkehelsearbeidet og bekjempe sosiale helseforskjeller, men han er helt uenig i å gå så kraftig til verks når det gjelder avgiftsøkninger.

- Det er grenser
- Dette er det vi politikere som avgjør. Vi har allerede foreslått å øke avgiftene på tobakk og alkohol med fem prosent utover prisstigningen til neste år, og snusavgiften går opp med ti prosent. Dette mener vi er et fornuftig nivå som vil gi en helseforebyggende effekt. Men det er grenser for hvor langt man kan strekke strikken før man skaper problemer i form av økt smugling, grensehandel og organisert kriminalitet. Vi må dessuten vokte oss for sette i verk tiltak som vil slå urimelig og usosialt ut, sier Hagebakken.

Hagebakken mener at kampen mot sosiale helseforskjeller og for en bedre folkehelse først og fremst må føres med positive virkemidler og ikke med straffetiltak.

- En halvtimes spasertur om dagen har stor helseeffekt, og det samme har omlegging til et sunnere kosthold. Det er først og fremst informasjon og positive holdningsendringer vi må bygge på. Vi skal også vokte oss for å føre debatten på et helsemoralistisk grunnlag som gir folk dårlig samvittighet. I stedet må vi få fram de gode eksemplene som kan gi folk inspirasjon til å legge om livsstilen sin. Her er det mange som kan bidra, sier Hagebakken.

Han gir stafettpinnen videre til både arbeidsgivere, skoler og frivillige organisasjoner, som alle kan motivere til mer fysisk aktivitet og sunnere kosthold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.