RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Viljen er tilstede

Sist oppdatert:
Fremskrittspartiet presenterte en omfattende kravliste da forhandlingene om neste års statsbudsjett startet i ettermiddag. Begge parter er optimistiske. Se Frps krav her.

Nederst i saken finner du lenker til dokumenter om Frps krav.

Rødfargen på drakten til Fremskrittspartiets forhandlingsleder Siv Jensen understreket partiets hardeste krav, nemlig mest skattelette til dem med lavest lønn og pensjonister. Samtidig krever Frp å kutte regjeringspartienes foreslåtte skattelette til dem med høyest inntekter.

- Skattekravene er meget vanskelige, sa Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner til TV 2 etter å ha fått presentert alle Frps krav.

Stor avstand
Frps krav om 15 milliarder kroner gir grunn til å slå fast at avstanden mellom partene vil bli stor.

Til sammenligning fikk Arbeiderpartiet i fjor innvilget 5 milliarder da budsjettavtalen var i havn. I tillegg har regjeringspartiene gitt uttrykk for at det alt er brukt mye oljepenger i deres forslag, og at det er lite å gå på.

- At Frp er myk i form betyr ikke at de er myke i innhold, sier Sanner.

Fremskrittspartiets Siv Jensen var atskillig blidere etter årets første budsjettmøte enn hun har vært de siste årene.

- Jeg synes vi har hatt en veldig hyggelig tone. Vi har jo ikke begynt å forhandle ennå, så det er ikke så vanskelig å være blid, sa hun til TV 2.

Absolutt krav
På vei inn til møtet delte Fremskrittspartiet ut listen over sine krav til fremmøtt presse. De har satt som absolutt krav for videre forhandlinger at regjeringspartiene går med på å øke innsatsstyrt finansiering av sykehusene fra 40 til 60 prosent.

Etter Frps syn er dette et krav som vil øke pasientbehandlingen ved sykehusene. Uten dette på plass, nekter Frp å fortsette forhandlingene, og regjeringspartiene mener at kravet slett ikke er blant de enkleste å innfri.

Går regjeringspartiene med på Frps ultimative krav innen søndag, står de andre kravene i kø.

  • 0,5 milliarder til helseforetak
  • 345 millioner til politi og domstoler. Av dette kommer en egen pott på 150 millioner kroner til nasjonale oppgaver i Oslo politiet.
  • 700 millioner kroner til samferdsel.
  • 1,2 milliarder til kommunene.
  • 4,2 milliarder i personskattelette.
  • Endring av bedriftsskattelette med 0,7 milliarder
  • Beholde momsen på 24 prosent og 12 prosent matmoms. I tillegg ønsker Frp å innføre seks prosent moms på aviser, bøker og ukeblad. Samlet utgjør avgiftsforslagene nær 5,3 milliarder kroner.

Frp krever også at regjeringspartiene går tilbake på sitt forslag om arbeidsgiverandel på sykelønnsordningen, et forslag som skapte mye bråk da det ble lagt frem.

Gjensidig respekt
I fjor skar forsøkene på å komme til enighet mellom de fire partiene seg etter kort tid. I år forsøker partiene å gi inntrykk av at det kan bli roligere forhandlinger.

- Jeg merker meg at Frp gjennom sine krav har vist respekt for regjeringspartiene og de spørsmålene vi er opptatt av, men det er likevel svært omfattende krav, sier Jan Tore Sanner.

Også Frp forsøker å skape inntrykk at det er reell vilje til enighet.

- Vi har vært nødt til å legge vekt på noen saker som er viktige for Frp, sier Siv Jensen.

Regjeringspartiene skal nå bruke helgen til å regne på noen av Frps krav til endringer, og forhandlingene om budsjettet fortsetter søndag klokken 15.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere