RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ville bare putte stein på tanken

Sist oppdatert:
Politiet mener jenta (17) prøvde å sprenge politibilen. I dag måtte hun møte i retten.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Mandag morgen startet rettssaken mot den 17 år gamle Oslo-jenta som er tiltalt for å ha forsøkt å sette fyr på en politibil under NATOs utenriksmøte i Oslo i april.

Politibilen ble brukt som barrikade mot de mange hundre hissige demonstrantene på Rådhusplassen.

- Ingen er så dumme
Jenta er også tiltalt for å ha kastet to steiner mot politiet. Men da saken startet, nektet hun straffskyld både for steinkastingen og for tiltalepunktet som gjelder forsøk på ildspåsettelse.

- Jeg tror ingen i den demonstrasjonen er dumme nok til å sprenge en politibil i folkemengden, sa 17-åringen i retten.

Hun fortalte at noen av demonstrantene sto og dyttet litt på politibilene - og tagget på dem. En av demonstrantene skal også, etter hennes oppfatning, ha spøkt med at han skulle tenne på en av bilene.

- Det var noen som åpnet opp bensinlokket, og noen dyttet et flagg nedi bensintanken. En sa på spøk at «vi setter fyr på bilen». Jeg sa det var lite smart i en folkemengde. Jeg oppfattet det bare som en morsom bemerkning om at det ikke er lås på bensintanken til politiet. Det var ikke alvorlig ment, sa jenta.

Men 17-åringen innrømmet at hun forsøkte å putte en stein ned på bensintanken.

- Litt senere fant jeg en stein på bakken. Jeg tenkte at nå putter jeg en stein oppi tanken, men den passet ikke så den ble bare liggende oppå åpningen, sa jenta i retten mandag.

Hun nektet derimot for at hun var i befatning med fyrstikker, eller så andre som var det.

- Jeg så flammen
Nettavisen var til stede på Rådhusplassen da demonstrantene skal ha forsøkt å sette fyr på politibilen. Episoden ble dokumentert av Nettavisens fotograf Paul Weaver.

Bilene som ble tatt brukes som bevis i straffessaken. Nettavisens journalist på stedet er dessuten innkalt som vitne i saken, som politiet ser svært alvorlig på.

Mandag formiddag vitnet to av politimennene som var på stedet.

- Jeg så at tiltalte prøvde å tenne på med en lighter. Heldigvis, dette er en dieselbil, så antente det ikke, sa den ene politimannen.

Mannen sto 25 meter unna da han så jenta ved bilen. I retten var han skråsikker på det han så.

- Jeg er helt sikker. Jeg så et åpent lokk, flamme og lighter bort til munningen på tanken, sa politimannen.

Bare den ene politimannen så jenta ved bilen, men begge de to sa at de så at hun kastet to steiner mot politiets sperringer.

- Synes det var gøy
Før steinkastingen startet hadde demonstrasjonen gått fredelig for seg. Men så utviklet det hele seg til voldelig opptøyer, ifølge politiet. Noe som igjen førte til store avisoppslag.

- Jeg var der fordi vi hadde en demonstrasjon mot at det ble holdt et uformeldt NATO-toppmøte i Oslo. Jeg var der for å demonstrere med trommer. Vi skulle lage så mye lyd som mulig for å forstyrre middagen deres, sa 17-åringen.

Hun sa hun ikke kjenner seg igjen i medias beskrivelser av demonstrasjonen.

- Det bildet media har gitt er feil. For jeg synes det var gøy. Vi danset og hadde det moro. Vår agenda var å lage lyd, sa hun.

Jenta sa at de passerte en politisperring, og fortsatte å slå på trommer ikke langt unna Rådhuset der middagen ble holdt.

- Plutselig kommer politiet med monsterbiler, med noen monstergjerder foran som var ganske skremmende. Jeg trodde de hadde tenkt å kjøre inn i oss, men de sto bare der og folk ble mer gira av det, fortalte 17-åringen.

- Bitter på politiet
Det var mandag første gang jenta forklarte seg i saken. Hun har nektet å forklare seg for politiet, noe aktor i saken påpekte.

- Det du har forklart i dag er jo en ganske søt og uskyldig historie. Kunne du ikke bare si det i avhør da? spurte politiadvokat Øyvind Aass Havnevik.

- Jeg synes ikke det er noe kult å være i avhør. Jeg tenkte kanskje at det ville bli ferdig fortere dersom jeg ikke sa noe. Det er jo ikke politiet som skal dømme. Jeg var litt bitter på dem, svarte jenta.

Hennes forsvarer, advokat Øystein Storrvik, påpekte i retten at det ikke var fare for at bilen skulle ta fyr og gjøre stor skade dersom noen prøvde å tenne på den, siden det var en dieselbil. Dette skal ha stått tydelig på lokket til dieseltanken.

Det er satt av en dag til rettssaken i Oslo tingrett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere