RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ville drepe Hanssen med øks

Sist oppdatert:
- Jeg var frustrert, og ville ha kona mi til landet. Det sier mannen som truet med å drepe statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

DRAMMEN (Nettavisen): Mandag startet rettssaken mot den 35 år gamle mannen som er tiltalt for å ha drapstruet arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Drapstrusselen skal han ha kommet med da han den 3. august i fjor ringte til arbeids- og inkluderingsdepartementet, frustrert over et avslag han hadde fått i en gjenforeningssak.

- Jeg var beruset
Mannen fortalte mandag i retten hvorfor han i raseri ringte til departementet.

- Jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre av min frustrasjon. Jeg ville ha min kone til landet, sa den 35 år gamle mannen i Drammen tingrett.

Det var på morgenen like etter klokken 10 at han slo telefonnummeret. Han traff først en sekretær i departementet, men ble raskt satt over til statssekretær Liebe Rieber-Mohn.

Til sekretæren skal han ha sagt at han ville drepe arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen med en øks hvis han ikke ble gjenforent med sin unge kone fra Pakistan.

- Jeg må innrømme at jeg var beruset på amfetamin den dagen, og kanskje det gjorde meg ekstra aggressiv og deprimert, fortalte mannen i retten.

Han truet også med å drepe Rieber-Mohn, og at han skulle voldta hennes mor.

Truslene førte til at det ble iverksatt strenge sikkerhetstiltak, spesielt i forhold til statsråd Hanssen.

Gift på telefon
35-åringen, som kom til Norge fra Pakistan i 1978 som femåring, giftet seg med sin nåværende kone i 2003. I retten mandag fortalte han at giftemålet ble inngått per telefon.

- Vi tok det på sparket, for vi regnet med at det skulle gå gjennom, sa 35-åringen.

Hans nye kone, som er hans andre i rekken, er 19 år gammel og bor i Pakistan. Norske myndigheter har gitt endelig avslag på mannens gjenforeningssøknad, nettopp fordi ekteskapet ikke er godkjent etter norsk lov.

- Det er mye forretninger som foregår på telefon. Vi lever ikke i gamle tider, påpekte mannen.

Han har aldri møtt sin nye kone.

- En telefonsamtale holder lenge for meg, og bare hun overholder sine fem bønner sier hvem hun er, og at hun ikke drikker alkohol og bruker heroin, sa 35-åringen i Drammen tingrett.

Husker ikke
I retten erkjente mannen bare delvis straffeskyld etter tiltalen.

Han sa han ikke husker om han sa noe om Bjarne Håkon Hanssen i telefonsamtalen.

- Jeg prøvde å finne noen skyldige. Men det var ikke meningen å komme med trusler. Meningen var å snakke konstruktivt, sa mannen.

Han innrømmet å ha truet med å voldta moren til Rieber-Mohn.

- Jeg sa noe så stygt som at jeg skulle komme og voldta mammaen hennes, fortalte mannen, som hevdet at det hele bygger på en misforståelse.

35-åringen sa videre at han på den tiden trodde at Bjarne Håkon Hanssen var øverste sjef for UDI, som avslo hans søknad om å få kona til landet.

- Jeg trodde at han var sjefen for UDI, og at han instruerte de punkt for punkt, men nå vet jeg noe annet, at det er Stortinget som bestemmer slike ting og ikke bare Bjarne Håkon Hanssen alene, sa han.

- Viktig med kone
På spørsmål fra sakkyndige i saken kom det frem at tiltalte av og til hører stemmer i hodet.

- De er til tider frustrerende. Noen ganger kan det være fetteren min, det kan være broren min, det kan være kusina mi. De snakker på både norsk og pakistansk, sa mannen.

Han gjentok flere ganger hvor viktig det er for ham å få sin nye kone til Norge.

- Jeg vil trives hjemme hos meg, men da må jeg ha en kone hos meg. Jeg klarer meg ikke alene. Selv legen har sagt at de problemer jeg har vil knekke meg, fortalte mannen i retten, fortalte 35-åringen.

Mannen sa også at han ville slutte med sitt rusmisbruk tvert om han får kona til landet.

- Ja, jeg vil slutte hundre prosent. Da vil jeg skjerpe meg, og da blir det mer blodig alvor i livet mitt. Jeg vil komme ut i arbeidslivet så fort som mulig, sa han, og la til:

- Hvis kona får komme ville jeg hatt mer ryggdekning.

- Hogge av hodet
Mannen, som er norsk statsborger, skal også ha sagt til statssekretær Rieber-Mohn at han ville sprenge en bombe og drepe halve Norge.

I tillegg er han tiltalt for å ha drapstruet en hjemmesykepleier i Lier kommune tre måneder før han drapstruet Hanssen. Samme dag truet han med å hogge hodet av en annen person som jobber innen psykiatri og rus i kommunen.

Den siste trusselen erkjente mannen å stå bak i tingretten mandag.

- Min frustrasjon tilsa at jeg måtte finne på noe, sa 35-åringen.

Drapstruslene mot Bjarne Håkon Hanssen ble anmeldt til politiet, og kort tid etterpå ble mannen pågrepet hjemme hos seg selv. Han ble så innlagt på sykehus i noen dager, før han ble varetektsfengslet.

Mannen har nå sittet varetektsfengslet i åtte måneder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere