RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ville dyr er smittekilden

Sist oppdatert:
Avføring fra ville dyr er trolig kilden til Giardia-utbruddet i Maridalsvannet. Og det kan ikke stoppes.

(iOslo.no) Oset renseanlegg leverer springvann til 85 prosent av Oslo, men har ingen mulighet til å gjøre noe med Giardia-parasitten. Filtrene som brukes til å rense vannet har for store hull til å fjerne den lille parasitten. Dermed står veien åpen for nye utbrudd, for ifølge Vann- og avløpsetaten skal ikke store konsentrasjoner til før folk blir syke av parasitten.

- Det er stor sannsynlighet for at dette utbruddet skyldes parasitter i avføring fra ville dyr. Slik det er i dag har vi ingen mulighet for å hindre at de kommer levende gjennom systemet, det er ikke godt nok til det, sier Nils Saltveit, seksjonsleder for vannmiljø i Vann- og avløpsetaten til iOslo.no.

- Kommer parasittene, er vi maktesløse, sier han.

Se videoreportasje fra renseanlegget. Saken fortsetter under.

194036

Streng kontroll
Arbeidet med å bygge et nytt renseanlegg, som skal betjene 90 prosent av Oslos befolkning, har pågått siden 2002. Det skal først stå ferdig 16. mai neste år, og først da vil vannet ha en akseptabel kvalitet. Dette anlegget vil også fjerne eventuelle Giardia-parasitter.

Fram til da må Vann- og avløpsetaten føre streng kontroll med området rundt vannet.

- Her er det ikke lov å bade eller fiske, og gårdsbrukene rundt Maridalsvannet har bare noen få hester, og har ikke lov til å holde husdyr. I tillegg punkterer vi egg og skyter fugler når vi trenger det, sier Saltveit.

Her kan du lese mer om hvordan Oset vannrenseanlegg fungerer.

- Hvor sårbart er dette for sabotasje?

- Veldig lite. Først og fremst fordi det finnes langt enklere måter å gjøre det på enn å føre bakterier inn på nettet. Det er lite sannsynlig at det vil komme noen sabotasje her, sier Saltveit.

- Hva vil dere gjøre nå?

- Vi henter prøver fra vannet og ser om vi finner noen av disse parasittene. Da får vi se hva vi gjør, sier han.

Vet ikke hvor lenge det varer
- Når blir vannet trygt å drikke?

- Hvor lenge det vil vare kan vi ikke si noe om. Vi vil gi klar beskjed når vannet er klart, sier Saltveit.

Vannet siles gjennom roterende siler med fem tusendels millimeters åpning, og gjennom klorering før det når publikum. Det nye renseanlegget vil også UV-bestråle vannet for å ta knekken på parasittene. Først da vil Oslo-folket ha vann som tilfredsstiller forskriftene.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere