- Ville hvitvaske penger

Torpedoen NRK Brennpunkt pekte ut som mellommann mellom Christer Tromsdal og Nokas-ranerne, hevder hele saken er en bløff fra ende til annen.

12.10.05 08:54

Gjennom sin forsvarer, advokat John Christian Elden, kommer Jannik Iversen med sin versjon om hva som skjedde mellom ham og finansakrobaten Christer Tromsdal i saken NRK Brennpunkt kringkastet onsdag forrige uke.

- Tromsdal kontaktet meg og tilbød meg å hvitvaske penger dersom jeg kjente noen som ønsket dette, sier Iversen gjennom sin forsvarer til TV 2 Nettavisen.

Ville avsløre Tromsdal
Mens Christer Tromsdal hele tiden har hevdet at det var Iversen som kom til ham med spørsmål om å hjelpe Nokas-ranerne, forteller Iversen en helt annen historie.

Han hevder at Tromsdal kom til ham og fortalte at han hadde kontakter i Norges Bank. Til tross for at Iversen visste at Tromsdal var politityster fra en rekke tidligere saker, valgte han å spille med.

- Dels for å finne ut hva Christer Tromsdal holdt på med, og dels for å avsløre han som politiagent overfor de miljøene Tromsdal ferdes i, sier Iversen gjennom Elden.

Bløffen ble avslørt og ifølge Iversen har Tromsdals rolle vært åpent kjent i flere miljøer siden årsskiftet.

Ulovlig avlytting
I ettertid har Iversen forstått at Tromsdal bløffet politiet med hele Nokas-saken i et forsøk på å kjøpe seg fri fra fengselsstraff. Overfor TV 2 Nettavisen hevder han at Nokas aldri var et tema under møtene de to hadde, og mener politiet kan bekrefte dette ettersom de ulovlig avlyttet bilen han fikk låne gjennom Tromsdal.

- Dersom opplysningene om avlytting av bilen er riktig, slik NRK Brennpunkt hevder, er dette ulovlig bruk av politimetoder. Målet til Iversen var at politiet skulle skjønne at Tromsdal ikke var troverdig. Min klient mener at Tromsdal har lurt en rekke bekjente med sine politikontakter og ønsket å få en slutt på dette, sier Elden til TV 2 Nettavisen.

Riksadvokaten har bedt om politiets forklaring etter påstandene om avlytting. Ingen i politiet TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med ønsker å kommentere saken.

Lagde 1000-lapper av A4-ark
I tiden som fulgte hadde Tromsdal og Iversen en rekke møter. Flere av disse møtene ble også filmet med skjult kamera av NRK Brennpunkt.

- Min klient fikk en tellemaskin med beskjed om å bunte penger i «originalemballasje» fra Norges Bank med etiketter fra banken. Tromsdal ber ham om å bunte 100.000 og 100.000 sammen «fordi det må se ut som original», sier advokat Elden til TV 2 Nettavisen.

Ettersom tellemaskinen hadde et telleverk klippet Iversen opp A4-ark i samme størrelse som tusenlapper og kjørte dem gjennom maskinen, med ektefellen som undrende tilskuer.

- Han gjorde dette fordi han ikke hadde pengene han hadde bløffet Tromsdal med, og regnet med at han ville sjekke telleverket, sier Elden.

Kort tid senere gikk politiet til aksjon og ransaket Iversens leilighet i Oslo. Her fant de ingen penger.

- Ønsker ikke hevn
Iversen er så langt ikke siktet i Nokas-saken, til tross for Tromsdals påstander om at han hjalp Nokas-ranerne. Nå beroliger Iversen en bekymret Tromsdal som etter Brennpunkt-dokumentaren lever i skjul med politibeskyttelse.

- Min klient har intet behov eller ønske for noen fysisk hevn mot Christer Tromsdal. Han ønsker bare å avsløre ham, sier Elden til TV 2 Nettavisen.

Dette er saken
Forrige uke ble det kjent at politiet brukte Christer Tromsdal som politiagent i jakten på Nokas-pengene. Tromsdal kontaktet politiet og fortalte at han var blitt spurt om å hjelpe ranerne med å få ransmillioner ut av landet. Aksjonen mislyktes og det hele endte med at Tromsdal ble skutt i benet på en parkeringsplass utenfor Frogner kirke i desember i fjor.

I bilen satt også Iversen, som ifølge NRK Brennpunkt har vært knyttet til narkotika. Ifølge Elden har Iversen aldri hatt noe med narkotika å gjøre og han vurderer nå å sakssøke NRK for å ha spredt feilaktige opplysninger om ham. NRKs nettutgave har allerede fjernet påstanden.

TV 2 Nettavisen har tidligere skrevet at både Iversen og Tromsdal har fortalt kjente at det var Tromsdal selv som ba Iversen om å skyte ham i foten. Dette ønsker imidlertid ikke Iversen å kommentere.

Det har ikke lyktes TV 2 Nettavisen å få en kommentar fra Christer Tromsdal i saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.