RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ville ikke drepe

Sist oppdatert:
Frode Syvertsen stakk offeret bare én gang, sier forsvarer Tor Erling Staff.

(iOslo.no) Langfredag i 2006 ble Bjørn Tore Ellingstad knivstukket på åpen gate. Bare tilfeldigheter gjorde at han overlevde. Frode Syvertsen ble i desember dømt for drapsforsøk. Sakkyndige vurderte han som psykotisk i gjerningsøyeblikket, og Syvertsen ble idømt tvungen psykisk helsevern. Saken ble anket til Borgarting lagmannsrett.

- Hvordan er det riktig å vurdere at dette var et drapsforsøk? Det var kun ett stikk. Det må også vurderes om det var overveiende sannsynlig at min klient skjønte at stikket kunne drepe, sier advokat Tor Erling Staff i lagmannsretten.

Staff mener Frode Syvertsen bør dømmes for legemsbeskadigelse, og ikke drapsforsøk.

- Jeg vil be om at Syvertsen overlates til det frivillige psykiske helsevern og ikke tvungen, slik han er nå.

Langfredag i år stakk han Bjørn Tore Ellingstad i brystet med kniv. Stikket var minst ti centimeter dypt, og medførte skader på lunge, lever, pustemuskel og gallegang. Ellingstad overlevde fordi han kom raskt til akuttmedisinsk behandling.

- Jeg trodde først han slo. Men så kjente jeg et hull i jakka. Jeg dytta handa inn, og der var det et sår, et hull. Rett under brystkassa, fortalte Ellingstad i retten.- Fremprovosert av Ellingstad
Ellingstad kom med båt fra Nesodden, og var på vei til Majorstua. På Aker brygge tar han to glass likør. Idet han forlater stedet, hører han at noen knuser en rute og sparker i en dør. Han ser deretter en person gå i retning av Saga kino, og følger etter.

- Han gikk og knuste ruter, og jeg var interessert i å se hva han skulle gjøre mer, sa Ellingsen i retten.

I Stortingsgaten blir Syvertsen oppmerksom på at noen følger etter ham.

- Han snur og går rett oppi meg. Han spør om jeg har lyst på bråk. Jeg dytter han. Han ramler. Han reiser seg opp, jeg står en halvmeter fra han. Jeg ser han fomler med noe i lomma og jeg spør om det er kniv han har. Så stikker han. Han stikker meg flere ganger. Så stopper han opp, og begynner å skrike til meg, fortalte Ellingstad.

Staff mener retten bør ta til følge at det var en fremprovesert handling.

- Denne ulykkelige bruken av kniv var situasjonsbetinget, og fremprovosert av fornærmede, sier Staff.

Hørte stemmer
Syvertsen var på rømmen i en uke etter knivstikkingen, og ble etterlyst med navn og bilde i media. Et overvåkningskamera fra Narvesen fanget ham opp på tape.

- Han har fortsatt stemmer i hodet, uttalte hans advokat, Tor Erling Staff, etter pågripelsen av hans klient.

Syvertsen har siden pågripelsen vært innlagt ved Dikemark psykiatriske sykehus. Den 37 år gamle mannen har vært inn og ut av fengsel og psykiatriske sykehus i 20 år.


Drepte sin egen far
17 år gammel drepte Frode Syvertsen sin egen far mens han lå og sov. Fordi han gjennom hele oppveksten var blitt trakassert og grovt mishandlet av faren, ble han dømt til bare tre års fengsel.

De sakkyndige den gang karakteriserte farens behandling av gutten som «psykisk sadisme og terror», ifølge rettsdokumenter. Mishandlingen har i sterk grad preget Syvertsen. Som sakkyndige har påpekt, er Syvertsen «ikke upåvirket av farens smale atferdsrepertoar».

Syvertsens svært vanskelige oppvekst er brukt som en formildende omstendighet i rettssakene mot ham.


Passet barn
Fordi Syvertsen hadde sittet 266 dager i varetekt etter drapet på faren, ble resten av straffen på tre års fengsel gjort betinget. Syvertsen ble tildelt vernet bolig og fikk lærlingekontrakt.

Frode Syvertsen fungerte ikke i sin nye tilværelse - og ble stadig mer utagerende.

Etter drapet på faren, truet han med å drepe sin mor slik han hadde drept faren. Ifølge en dom i Oslo byrett året etter drapet skal han ha slått og truet moren og en tante gjentatte ganger.

I 1990 ble Frode Syvertsen prøveløslatt. Til å begynne med gikk det greit - han fikk jobb som barnepasser gjennom et vikarbyrå. Men da oppdragene uteble, gikk Syvertsen igjen i kjelleren.

Ramponerte leilighet
Han skal ha vært uten faste venner og derfor følt seg veldig isolert. På grunn av en hudsykdom fikk han mye kviser, noe som gjorde at han ikke vile vise seg utendørs og dermed ble enda mer isolert.

Ensomheten skal ha gjort Syvertsen deprimert og skamfull. Dette ble i retten oppgitt som grunn for at han i 1993 ramponerte leiligheten han bodde i.

I rettsdokumenter fra den gang bemerkes det at «det vesentligste av utstyr, innredninger, vegg, tak og gulvbelegg ble ødelagt».

Denne gangen konkluderte sakkyndige med at Syvertsen, som følge av farens opptreden under oppveksten, ble «meget alvorlig skadet i sin personlighetsutvikling».

Slo med øks
Spesielt har han problemer med å beherske sinnet. Dersom han opplever avvisning eller kommer i konflikt med en person, tyr han lett til trusler og vold.

I 1994 slo Syvertsen en drosjesjåfør to ganger i hodet med øks. Han er også domfelt for verbalt å ha truet forskjellige fengselsbetjenter på livet.

Langfredag i 2006 var Frode Syvertsen nær ved å drepe på nytt.

Les flere saker på iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere