RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ville oppnå respekt

Sist oppdatert:
Ekspert sier at vold i det offentlige rom kan være en bevisst handling for å oppnå respekt.

Søndag kveld ble flere hundre mennesker forskrekket da de var vitne til en skyteepisode på Aker Brygge. To personer ble skutt i beinet, og det var bare flaks at ikke flere mennesker kom til skade. Det er trolig A- og B-gjengen som var involvert i episoden.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk sier til TV 2 Nettavisen at gjenger ofte begår voldshandlinger i det offentlige rom for å skape fryktrespekt. Hun forteller at frykt og ære er viktige begreper i slike gjenger, og at volden ofte blir utført for å oppnå respekt.

- Hvis du ser tilbake på historien så foregår vold ofte i det offentlig rom. Dette kan være bevisst, for da får de denne fryktrespekten, sier Bjørnebekk.

Hevnsirkler
Når det gjelder søndagens episode sier Bjørnebekk at det er umulig å spekulere i hva som utløste skytingen. Men Bjørnebekk forteller at både A- og B-gjengen er gjenger som stadig er i oppgjør, og at det ofte dreier seg om hevnsirkler hvor man hele tiden skal overgå hverandre.

- Det er hevnsirkler med øye for øye og tann for tann, sier hun.

Men hun understreker at slike sammenstøt mellom to gjenger kan fort utløses på grunn av andre årsaker.

- Volden inngår ofte i hevnsirkler, men kan også plutselig oppstå grunnet en krenkelse eller misforståelse. Av og til kan det være noe som skjer der og da. Det kan være en replikk eller et blikk som utløser det hele. Terskelen til å bruke vold er ikke så høy blant gjenmedlemmer. De har så lite impulskontroll og bruker vold når det er snakk om en bagatell, sier Bjørnebekk.

Ny trend
Hun forteller at æresbegrepet er en forholdsvis ny trend i norsk gjengmiljø.

- På 1990-tallet var det veldig få som hadde noe forhold til ære, mens nå er det veldig sentralt, sier Bjørnebekk.

Hun forteller at den nye trenden med ære kan ha noe å gjøre med globalisering, innvandring og at nordmenn er mye ute og reiser. Blant annet er dette viktig hos motorsykkelbanden Hells Angels som har hentet æresbegrepet fra USA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere