RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vinteren er over

Den rekordvarme vinteren ser ut til å nærme seg slutten i Sør-Norge.

Det blir snøfattig i Sør-Norge til uka, og mye kan tyde på at vinteren er over. Hele landsdelen får gråvær tirsdag, med sørvestlig vind, regn og regnbyger.

- Det vil fortsette å være mildt i Sør-Norge denne uken, men oppi høyden vil det fortsatt være minusgrader. På Vestlandet og i Midtnorge vil det også fortsette å være forholdsvis mildt. Lenger nord, derimot, vil det forholde seg kjølig, sier meteorolog Camilla Øvrebekk i Storm Weather Center.

Guffen uke
Midt-Norge får også noe nedbør, men det blir perioder med opphold i indre deler av Sør-Trønderlag og Møre og Romsdal. I korte trekk blir det en grå og guffen uke på Vestlandet, vekslende i Midt-Norge og bra vær på Sør- og Østlandet.

I Nordland blir det snø og sludd som brer seg nordover i løpet av dagen. I Troms og Finmark vil det blåse nordøstlig bris, kanskje opp i en kortvarig kuling. Det blir liten til stiv kuling sørøstlig til Trønderlag og sørvestlig på Vest-, Øst, og Sørlandet.

Sjekk været der du bor med Nettavisens SUPERSØK!

Storm og uvær skapte store trafikkproblemer fredag og i helgen måtte en rekke veistrekninger og ferjesamband stenge. I fjellet kan det fortsatt være fare for stengte fjelloverganger.

Stengte fjelloverganger i Sør-Norge

Stengte fjelloverganger i Nord-Norge

Rekordvarm
Vinteren i år har vært rekordvarm.

- Den føyer seg inn i rekken over unormalt milde vintre de siste årene. Landet som helhet har hatt den andre eller tredje mildeste vinteren siden vi startet temperaturmålingene rundt 1900. Vi forventer at vintrene bare blir mildere og mildere i takt med økt global temperatur og klimaendringer, sier klimaforsker Ketil Isaksen i Meteorologisk Institutt.

Tidenes varmeste
Vinteren i nord ser ut til å bli den varmeste som noen gang er registrert. Det sier ikke lite, for der har de målt temperaturene siden midten av 1800-tallet.

- Omfattende lavtrykk har dirigert varmluft over hele landet. Nord-Norge har fått hardest medfart. Der har middeltemperaturen i både desember, januar og februar vært fra 4 til 8 grader over normalen. På enkelte stasjoner på Finmarksvidda er det registrert 8 grader over normalen. Det er det varmeste som er registrert noensinne, sier Isaksen.

Ifølge klimaforskeren har det vært en spesielt kraftig temperaturøkning siden 1970-tallet.

- Det har vært en klar tendens med unormalt høye temperaturer. I årene som kommer vil vintrene fortsatt variere. Noen vil være kalde og noen vil være milde, men totalt sett vil vinterne bli varmere, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere