- Vognene kom i vill fart

Foto: Kjetil Mæland (Mediehuset Nettavisen)

Øyenvitnet hørte et brak - og skjønte at noe var fullstendig galt.

24.03.10 20:11

SJURSØYA (Nettavisen): Det ble slått full katastrofealarm klokken 13.25, etter at flere godsvogner løp løpsk ved industriområdet på Sjursøya i Oslo.

- Tre omkommet
- Per nå er tre personer bekreftet omkommet. Tre andre er hardt skadd og fraktet til Ullevål universitetssykehus, mens èn person er fraktet til Legevakten med lettere skader, opplyser Oslo-politiet i en pressemelding.

Sykehuset opplyser klokken 15.54 at en mann i midten av 60-årene har uavklarte hodeskader etter ulykken.

- Det hender vogner kobler seg fra tog
- Det hender at vogner kobler seg fra tog, men da skjer det vanligvis ved at bremseledningen har blitt kuttet - og da slår bremsene seg på, forteller avdelingsdirektør i havarikommisjonen, Kurt Olsen, til Nettavisen.

Han vet ikke om vognene på Alnabru var koblet til tog, eller om de stod stille.

- Men når vognene begynner å rulle på den måten, så har togledelsen forsøkt alt de kan for å lede vognene ut. Jeg regner med at de også har gjort det denne gangen, vi får tenke positivt.

Han legger til: - Dette er helt forferdelig, med et skadeområde på flere hundre meter. Vognene må ha holdt høy fart.

- Leter etter flere personer
Kranbiler har nå ankommet ulykkesstedet.

- De er her først og fremst for å ta bort noen av vognene i vannet, og lete etter flere personer, sier leder for krimvakta ved Oslo politidistrikt, Oddleif Sveinungsen, til Nettavisen.

- I vill fart
Øyenvitne til den tragiske ulykken på Sjursøya, Morten Schrøder, jobbet ved rampe 75 da han hørte et voldsomt bråk og så de tomme lastevognene komme rasende nedover.

- De kom i vill fart nedover. Jeg har hørt at de hadde en hastighet på over 100 km/t, forteller Schrøder til Nettavisens reporter på stedet.

- Den siste vognen hang i luften etter de andre vognene, var ikke en gang i berøring med skinnene, forteller øyenvitnet.

Rett utenfor hvor Schrøder jobber, går vognene vanligvis i en jevn tralt.

Vannet siste stopp
Han forteller om en lastebil som krysset toglinjene og klarte å svinge, slik at han bare ble truffet i siden på lastebilen av de rasende godsvognene.

- Jeg løp bort og hjalp sjåføren, som ble skadet i armen, forteller Schrøder.

Etter at godsvognene hadde truffet traileren, dundret de tvers gjennom terminalen og traff en ny trailer - og havnet i vannet.

Det er spredd rester over et 100 meter stort område, fra huset som er rast sammen og ut i vannet.

Oslo politidistrikt fikk melding om togulykken ved skur 75 og 92 klokken 13.15. Klokken 15.45 har to svære kranbiler ankommet stedet - og fortsatt er det dykkere i vannet.

16 godsvogner løp løpsk
Det er totalt 16 godsvogner som har løpt løpsk. Vognene har trillet i stor fart på en strekning som er omlag åtte kilometer lang, før de sporet av på flere steder.

- Det er 16 vogner som tilhører Cargonet som har rullet ned fra vår terminal på Alnabru og har endt opp ved Sjursøya, sier informasjonsdirektør Bjarne Wist i Cargonet til Nettavisen.

- Mange sammenhengende godsvogner løsnet fra et godstog på Alnabru godsterminal i ettermiddag. Vognene har trillet på egen hånd ned til Sjursøya havneterminal, skriver Jernbaneverket på sin hjemmeside.

Politiet opplyser på en pressekonferanse onsdag ettermiddag at 9-10 av vognene sporet av på Sjursøya, men de resterende vognene fortsatte til sporet sluttet. Der tok de med seg noen kjøretøy, før de endte i vannet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skaper forsinkelser
E18 Mosseveien ble stengt i begge retninger etter ulykken, men ble ved 15-tiden åpnet igjen for trafikk. Det er ventet normal trafikk utover ettermiddagen.

Østfoldbanens hovedspor er åpent for togtrafikk, men NSB melder at enkelte tog kan som følge av hendelsen bli forsinket eller innstilt.

Telefonnummer for pårørende
Det er opprettet et eget telefonnummer for mulige pårørende i forbindelse med ulykken ved Sjursøya. Nummeret til politiets pårørendetelefon: 22 66 99 66.

Politiet understreker at nummeret kun er ment for pårørende, altså de som har grunn til å tro at noen av deres nærmeste kan være direkte berørt av ulykken. Mulige pårørende oppfordres imidlertid til å forsøke å få kontakt med den de savner, før politiet kontaktes.

Ved 16-tiden arbeider fortsatt store politi-, brann- og ambulansestyrker på stedet.

Èn person savnet
Per nå er tre personer bekreftet omkommet. Tre andre er hardt skadd og fraktet til Ullevål universitetssykehus, mens èn person er fraktet til Legevakten med lettere skader. Èn person har status som savnet.

Politiet opplyser at tankanlegget på Sjursøya ikke er berørt av hendelsen.

Knuste bygg og kjøretøy
Politiet i Oslo har innkalt til pressebrief om togulykken klokken. 17.30. Der fortalte politiet at de personene som ble funnet omkommet, ble funnet rundt Sjursøya havneterminal.

9-10 av de 16 vognene som rullet fra Alnabru til Sjursøya, stoppet opp ved oljeterminalen. De resterende vognene fortsatte til havneterminalen der de knuste bygg og kjøretøy. Det er her de omkomne ble funnet.

Politiet vil ikke si noe om hva som kan ha vært årsaken til ulykken.

Under ser du video og foto fra stedet:

HTML EMBED

3065

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.