RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Voldsomt eksponeringsbehov

Sist oppdatert:
Å legge bilder av døde barn ut på nett kan trekke i retning av at den 24 år gamle kvinnen som er siktet for å ha drept sin egen sønn lider av det såkalte Münchausen syndrom byproxy.

- Man må være varsom med å forhåndsdømme denne unge kvinnen, understreker psykolog og forsker Pål Grøndahl ved Kompetansesenter for sikkerhets- fengsels- og rettspsykiatri, overfor Nettavisen.

Grøndahl ga fredag Nettavisens lesere sin ekspertvurdering av hva som oftest ligger bak barnedrap begått av barnas egne foreldre.

- Sterkt eksponeringsbehov
Vedrørende opplysningene om at den siktede 24 år gamle kvinnen har hatt en egen minneside, der det også ligger bilder av sønnen etter at han var død, sier han:

- Hver person jobber med sin sorg på sin måte. Jeg synes jo dette minner om en måte der man eksponerer sorgen veldig.

Hvor vanlig dette er, vet ikke Grøndahl.

- Men man skal være forsiktig med å trekke slutninger fra det å opprette en nettside til minne om et barn til at noe er galt. For noen kan dette være en sunn måte å bearbeide et forferdelig tap på, påpeker han.

Får rettspsykiatrisk vurdering
Uten at Grøndahl selv vil trekke noen slutninger viser han til gårsdagens uttalelser i Nettavisen om syndromet Münchausen byproxy.

- Det er jo andre opplysninger i saken som tilsier at kvinnen har vært inn og ut av sykehus, samt at barnet er blitt friskt når det har vært utenfor morens omsorg, og da kjenner man jo til en del skjebnetilstander som for eksempel dette syndromet. Det hele er jo en type oppmerksomhetssøken som er spesiell, i beste fall fortvilet, forteller Grøndahl, som mener det er bra at kvinnen nå skal vurderes rettspsykiatrisk.

Noen statistikk på hvor ofte liknende tilfeller forekommer i Norge, finnes ikke.

- I lille Norge skjer ikke dette ofte, i hvert fall ikke etter det vi vet. Vi vil ikke vite, vi tør ikke fremkaste den ideen at noen kan gjøre noe slikt. Man skal ha ganske håndfast materiale før man tør antyde at noe sånt har skjedd, avslutter Grøndahl.

- Ikke uvanlig med minnesider
Å ha et veldig behov for å vise at barnet er dødt er langt fra uvanlig, forteller redaktør for nettstedet barnimagen.com, Siri von Krogh.

Nettstedet har en egen minneside for foreldre som mister barna tidlig.

- Det er opp til hver enkelt å definere sin sorg. Men det er stort sett barn som dør under fødselen, de henvendelsene vi får, sier von Krogh.

- Akkurat disse er i en forferdelig situasjon, legger hun til. Det er en veldig ensom sorg. Ingen andre har truffet babyen, og en selv føler jo at en kjenner babyen etter ni måneder.

For å unngå å støte gravide foreldre, som naturlig nok vil være ekstra sensitive overfor informasjon om dødfødsler, er minnesiden en egen seksjon under nettstedet. Alt som blir lagt ut går via redaksjonell vurdering.

- Vi anonymiserer både i forhold til sted og helsepersonell, også ved positiv omtale.

Publiserer ikke likbilder
Redaktør von Krogh har aldri fått negative reaksjoner på at det er lagt ut minnebilder.

- Men vi vil ikke ha bilder av døde barn. Foreldrene synes ofte de er vakre, men for andre er det noe helt annet. I tillegg legges våre bilder ut på forsiden når saker blir publisert, og det vil bli for sterkt for enkelte, fremhever von Krogh, som har vært borte i situasjoner der forsørgere tilsynelatende har hatt et unormalt oppmerksomhetsbehov i forbindelse med barnedødsfall.

- Akkurat det er veldig uvanlig, det er en så privat sorg, kommenterer hun.

Barnimagen.com har også et eget forum for foreldre som mister barn under fødsler.

Psykolog Pål Grøndahl mener det er nyttig å ha en slik minneside og et slikt forum som barnimagen.com har valgt for foreldre med sorg over døde småbarn.

- Det er absolutt tilrådelig, jeg har mer tro på at det nytter å snakke sammen på slike måter, mener han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere