- Voldtektsgjenger jakter på kvinner som går alene

Foto: Holm, Morten (Scanpix)

Oslos politimester Anstein Gjengedal frykter at voldtektsgjenger aktivt jakter på kvinner som går alene.

31.10.11 11:41

Etter 49 anmeldelser for overfallsvoldtekter hittil i år og fem nye anmeldelser for seksuelle overgrep i helgen, retter Oslos politimester Anstein Gjengedal en kraftig advarsel til hovedstadens befolkning:

- Hent kvinner på byen
- Nå må foreldre og venner stille opp og kjøre og hente jenter og unge kvinner på fester og utesteder. Et klart råd er også at man ikke tar pirattaxi, sier Gjengedal til VG Nett .

Samtidig vil politiet fortsette med økt innsats i helgene.

- Flere opererer sammen
Gjengedal frykter at gjenger av menn oppsøker sentrum på jakt etter ofre.

- Jeg tror det er flere personer som gjerne opererer sammen, og som aktivt jakter på kvinner som går alene i byen. Flere av dem gjør dette flere helger på rad, sier han ifølge VG Nett.

Han sier det ikke behøver å være folk bosatt i Oslo som begår overfallsvoldtektene, men at det kan være personer på gjennomreise og personer som er i Norge i kort tid.

Kripos overtar etterforskning
Mandag ble det kjent at Kripos overtar etterforskningen av en overfallsvoldtekt på Oppsal i Oslo natt til lørdag 8. oktober. Bakgrunnen er at DNA fra gjerningsmannen også er funnet etter en voldtekt i et annet politidistrikt, skriver Dagsavisen.

- Selvforsterkende effekt
- Vi har mange hendelser og få som er pågrepet. Det kan virke som vi har en selvforsterkende effekt, der jeg er redd for at situasjonene først vil bli løst når gjerningsmennene pågripes, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til Nettavisen.

Han peker på at politiets budsjetter er strammet inn de siste årene.

Les også: - Vi har mange hendelser og få som er pågrepet

- Problemet er at de ikke har tilstrekkelig kapasitet til å håndtere all kriminalitet i Oslo. Noen på Stortinget må erkjenne at en storby som Oslo bør ha politikapasitet av en helt annen dimensjon. Det er færre som patruljerer gaten i dag enn for 20 år siden, i tilllegg er vi blitt 150.000 flere mennesker. Det går ikke an å bekjempe utfordringer i en storby uten å betale for et stort politikorps, sier Røsland.

Foto: Alexander Winger

300 deltok i fakkeltog
Lørdag kveld var det fakkeltog i Oslos gater mot voldtektsbølgen på initiatiiv fra blant andre Kvinnegruppa Ottar. Rundt 300 personer deltok i marsjen, der det var paroler som «Fra angst til aksjon - ta natta tilbake».

- Vi må ikke gi etter for frykten. Vi må ikke la oss skremme til å sitte hjemme, og myndighetene må ivareta innbyggernes sikkerhet på en bedre måte, sa initiativtaker Ane Stø til Nettavisen.

Les også: - Viste sin avsky mot voldtektsbølgen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.