RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: TV 2

- Voldtok i prøvetida

Sist oppdatert:
Mannen drepte forloveren og voldtok kona. Nå er han tiltalt for to voldtektssaker i prøvetida.

Ålesund (TV 2): Den tamilske mannen slo i hjel naboen, voldtok kona og misbrukte datteren. Tre år før fengselsstraffen var sonet ferdig ble mannen løslatt. Nå er han tiltalt for to nye voldtektstilfeller i Ålesund.

187203

Det var i Latinskolegata i Ålesund den tamilske mannen slo i hjel sin egen forlover, Hilmar Jarle Fjørtoft, for snart ti år siden. Straffen på 12 års fengsel pluss sikring omfattet også voldtekt, seksuelle overgrep og grov vold.

- Ingen fare for samfunnet
Påtalemyndigheten vurderte mannen så farlig at de i 2005 krevde forvaring i inntil 15 år. Dette var Asker og Bærum tingrett helt enig i. Men lagmannsretten avviste kravet og mente mannen var for gammel og syk til å være en fare for samfunnet.

- Lagmannsretten finner at selv om muligheten er der, kan det ikke legges til grunn at det er en kvalifisert og nærliggende fare for at xx vil få makt over og utøve vold, heter det i begrunnelsen til Borgarting lagmannsrett.

I oktober i fjor valgte Ila fengsel å løslate mannen – tre år før soningstiden var over.

Helhetsvurdering
- Det ble foretatt en helhetsvurdering før vi valgte å løslate mannen, men det er klart det er trist når slik skjer, sier direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel.

Fem måneder etter løslatelsen skal tamilen – ifølge tiltalen – ha voldtatt ei kvinne på en restaurant i Ålesund. Han er også tiltalt for et voldtektsforsøk mot en annen kvinne to timer tidligere på kvelden. Siden mannen tidligere er dømt for voldtekt, er det mest alvorlige punktet i tiltalen tatt ut etter ordre fra Riksadvokaten.

Forvaring
- I straffesaken vil det bli lagt ned påstand om forvaring, opplyser førstestatsadvokat Jan Hoel i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane til TV 2 Nyhetene.

Ingen av bistandsadvokatene til de to fornærmede kvinnene ønsker å kommentere saken før straffesaken starter i Sunnmøre tingrett 29. august.

- Min klient erkjenner ikke straffskyld, opplyser forsvarer Marianne Darre-Næss i advokatfirmaet Staff.

Kritiserer prøveløslatelse
Dixi - Ressurssenteret for voldtektsofre reagerer sterkt på løslatelsen.

- Jeg synes det er hårreisende at denne mannen blir løslatt. Her må det være svikt i systemet. Slike saker som dette gjør at man ikke får tillit til rettssystemet, sier daglig leder Herdis Magerøy i Dixi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere