RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Arne Lutro

- Vær så snille, ta vare på bildene

Sist oppdatert:
MUNCH-MUSEET (TV 2 Nettavisen): Direktøren ved Munch-museet, Gunnar Sørensen, kommer med en innstendig oppfordring til ranerne.

Etter ranet av Munch-maleriene Skrik og Madonna søndag, er ledelsen ved Munch-museet i Oslo mest redd for at bildene skal bli skadet. På en pressekonferanse mandag ettermiddag, benyttet direktør Gunnar Sørensen ved Munch-museet anledningen til å komme med appell til ranerne.

- Dette handler ikke først og fremst om penger. Dette er uvurderlige kunstgjenstander som tilhører hele folket. Jeg vil be innstendig om at de menneskene som har maleriene i sin varetekt tar vare på bildene for menneskeheten.

- Skjøre bilder
Dette er skjøre gjenstander, så vær så snille og ta godt vare på dem. Det ville vært trist hvis bildene skulle blitt ødelagt og at de for fremtiden bare vil eksistere som bilder i kunstbøker, sa Sørensen.

Mens Madonna er malt på lerret, er Skrik malt på kartong. Museumsdirektøren er oppriktig redd for at det vil bli ødelagt hvis det for eksempel blir rullet sammen. Funnet av rammene viser med all tydelighet at bildene ble fjernet fra rammen.

- Vi er ikke de skyldige
Sammen med informasjonssjef Jorun Christoffersen måtte Sørensen svare på en rekke spørsmål fra pressen om hvorfor bildene ikke var forsikret og ikke minst; hvorfor de ikke var bedre sikret. Det ble vist til eksempelet Louvre i Paris, der Leonardo da Vincis Mona Lisa står i skuddsikker glassmonter.

- Vi har sikkerhetsrutiner som vi ikke kan kommentere av sikkerhetsmessige årsaker, men alle rutinene ble fulgt. Vi er ikke de skyldige her. Det er ranerne, sa Sørensen til TV 2 Nettavisen etter pressekonferansen.

- Vi vurderer sikkerheten hele tiden, og trekker erfaringer fra både inn og utland. Vi vil også vurdere sikkerhetsrutinene etter dette, sa Sørensen.

- Jeg vil minne om at dette ikke var noe vanlig tyver, men et ran, det første væpnede ranet av kunstverk i Norge, svarte Christoffersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere