RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Været hindrer ryddearbeidet

Foto: MMS: Henrik Færevåg
Sist oppdatert:
Kystverket sier at uværet har gjort ryddearbeidet etter Server-ulykken vanskelig, men legger til at stormen også kan ha hjulpet mot oljesølet.

Kritikken hagler mot Kystverket fordi de ikke har tatt i bruk Statoils oljeoppsamler, «Slurpen», som Statoil har på sitt anlegg på Mongstad.

Ekstra nyhetssending på TV 2 og TV 2 Nyhetskanalen klokken 12.30.

Du kan også følge den på TV 2 Web-TV

- Vi har valgt å ikke ta i bruk dette fartøyet fordi vi faktisk har et tilsvarende fartøy selv på Håkonsvern. Men nok en gang har været satt en stopper for oss, og det ville vært umulig å bruke et slikt fartøy under de forholdene vi ha hatt, sier Informasjonsrådgiver Ane Eide Kjærås i Kystverket til Nettavisen.

Informasjonsmedarbeider i Statoil, Kåre Ness, bekrefter at de har tilbudt hjelp til Kystvakten, men at de skjønner at Kystvakten har sine grunner til å ikke ta i mot hjelpen.

- Vi tilbød Kystverket å bruke båt og mannskap, men de har så langt ikke benyttet seg av den hjelpen. Jeg har aldri sagt noe om hvilke forhold dette fartøyet kan operere under, sier han til Nettavisen.

Ni meter bølger
Til tross for at Kystverket ikke har klart å ha full beredskap i oppryddingsarbeidet etter forliset på grunn av uværet, så ser det ut til at uværet faktisk kan ha sørget for at omfanget av katastrofen kan bli mindre enn fryktet.

- Lørdag kveld hadde vi bølger som var opp mot 9 meter høye, og vindstyrken lå på rundt 30 meter i sekundet. Det betyr at vi faktisk har fått en del hjelp fra uværet. Når det er slike forhold blir nemlig vannet «pisket» sammen med oljen.

Tynnere olje
Ifølge Kjærås fører dette til at oljen blir tynnere, og at den brytes ned raskere. I tillegg sørger det utrolig nok for mindre spredning og mindre påslag på land.

Kjærås påpeker at de har samarbeidet tett med Hydro og Statoil under katastrofen, og at dette er en del av oljevernberedskapen.

- Grunnen til at vi ikke har kunnet ha folk ute for å rydde opp, er rett og slett på grunn av været. Når det er så høye bølger og så kraftig vind, kan vi ikke risikere menneskeliv, sier hun.

370 tonn lekket ut
Foreløpig er det blitt tatt opp nærmere 130 tonn olje fra sjøen ved Fedje. De foreløpige beregningene tyder på at det er lekket ut omtrent 370 tonn fra skipet.

- Vi jobber så bra vi kan under de forholdene vi har her. Vi har masse mannskap og utstyr i beredskap, men før været blir bedre, er det rett og slett ikke så veldig mye vi kan gjøre, sier Kjærås.

Flere måneders opprydding
Hun regner uansett med at det vil ligge flere måneders arbeid for å få ryddet opp alt.

- Etter Roknes-ulykken tok det seks måneder å rydde opp. Denne ulykken har jo blitt sammenliknet, så det tar nok litt tid før alt er i orden her.

Miljøverminister Helen Bjørnøy og fungerende fiskeriminister Dag Terje Andersen har orienteringsmøte om ulykken i Bergen klokken 11.30.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere