RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- WTO-forslaget en forbedring

Det nye forslaget til avtale om liberalisering av handelen med landbruksprodukter virker noe bedre enn det som førte til sammenbrudd i forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon høsten 2003.

Det sier leder i Norges Bondelag, Bjarne Undheim, til NTB. Han understreker at foreløpig vet man på norsk side lite om innholdet i det utkastet til avtale som fredag ble lagt fram. Forslaget ble laget av handelsorganisasjons generaldirektør Supachai Panitchpakdiph og leder av eksekutivkomitéen, Shotaro Oshima.

Forslaget er et siste desperat forsøk på å få i gang WTO-forhandlingene når ministrene fra de viktigste av de 147 medlemsland møtes i Geneve 27. juli.

- For Norge er det viktig at forslaget toner ned spørsmålet om et tak på beskyttelsestollen. Selv om vi ikke er fornøyd med at det skal bli et forbud mot eksportsubsidier, er ikke dette tilsvarende viktig for oss, sier Undheim.

Han mener det er håpløst at WTO fastholder beslutningen om at den generelle landbruksstøtten skal fjernes.

- Vi har hatt god kontakt med flere land, blant andre Japan, som på mange måter er i samme situasjon som oss. Vi regner med at det etter hvert vil være mulig å finne en balansert løsning som også vi kan leve med.

- Det som lå på bordet i fjor høst, var i hvert fall av en slik art at landbruk i distrikts-Norge ville vært den rene utopi om det var blitt gjennomført. Derfor synes vi at en utsettelse på mange måter er bedre enn en dårlig løsning, sier Undheim.

Han mener imidlertid at også norsk landbruk er tjent med at landbruksprodukter kommer inn under regelverket som utarbeides og vedtas av Verdens handelsorganisasjon.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere