*Nettavisen* Nyheter.

- Yssen ble mobbet

Ingunn Yssen og LO-leder Gerd-Liv Valla (fotomontasje).

Ingunn Yssen og LO-leder Gerd-Liv Valla (fotomontasje). Foto: Paul Weaver/Scanpix (TV 2 Interaktiv/Scanpix)

Fougner-utvalget slår fast at Gerd-Liv Valla mobbet Ingunn Yssen.

09.03.07 22:51

FOLKETS HUS (Nettavisen) - De legene som har undersøkt Yssen og uttalt seg i saken, har lagt til grunn at trakasseringen har påført Yssen helse- og funksjonssvekkelse, heter det i granskingsrapporten fra Fougner-utvalget.

Les sammendraget til Fougner-utvalget her

Valla sa fredag at hun vil trekke seg. Samtidig understreket hun sterkt at hun mener at hun er urettferdig behandlet.

- Jeg kan ikke se at jeg har brutt arbeidsmiljøloven. Jeg kan ikke se at det er dokumentert. Det er ikke gjennomført noen rettssak eller noen rettskraftig dom. Hadde dette vært en dom, hadde det vært grunnlag for å anke den, sa Valla.

Les om - og se hele hans pressekonferanse her

- Mobbing svekket helsen
Men konklusjonene fra rapporten fra Fougnerutvalget, som ble offentliggjort få timer etter at Valla gikk av, har en totalt annen konklusjon. Den inneholder en regelrett slakt av LO-lederen, som har stått på barrikadene mot et brutaliserende arbeidsliv.

- Utvalget anser det ikke som tvilsomt at Yssen har blitt utsatt for trakassering eller annen utilbørlig opptreden i strid med arbeidsmiljølovens paragraf 4-3, tredje ledd, heter det i rapporten.

Les også: Veldig glad for at Valla går

- Oppfordret til sladder
Under pressekonferansen fredag tok Gerd-Liv Valla ikke selvkritikk, og var nok en gang meget offensiv. Hun tok et knallhardt oppgjør med Fougner-utvalget som har gransket saken.

- Jeg kan ikke se at jeg har brutt arbeidsmiljøloven. Jeg kan ikke se at det er dokumentert. Det er ikke gjennomført noen rettssak eller noen rettskraftig dom. Hadde dette vært en dom, hadde det vært grunnlag for å anke den, sier Valla.

- Utvalget la opp til både anonyme vitneavhør og tipstelefon. Først har jeg opplevd det som tøft at utvalget har oppfordret til sladder. Jeg har opplevd mye av dette som uverdig, sier Valla.

Knusende dom
Rapporten blir ekstra fellende for Valla fordi Fougnerutvalget har tatt hensyn til at kulturen i LO er tøff, og at Yssen som leder også måtte regne med å være i hardt vær.

- Utvalget har lagt til grunn at det gjelder et skjerpet beviskrav for å konstatere trakassering eller annen utilbørlig adferd. Ledere må tåle mer enn underordnede, heter det i rapporten, som fortsetter:

- Videre har utvalget i vurderingen tatt utgangspunkt i at LO-kulturen preges av en tøff og direkte tone og at det høyner terskelen for hva som kan regnes for å være trakassering.

- Tror mest på Yssen
Fougnerutvalget slår dessuten fast at det er Yssen, og ikke Valla, som har gitt den mest troverdige forklaringen.

- Yssens forklaring er detaljert, troverdig og støttes av sakens øvrige bevis, herunder en rekke vitneprov og forklaringer, medisinske funn og dokumentbevis. Dette innebærer at utvalget ikke har kunnet ta utgangspunkt i den forklaring Valla har gitt utvalget, skriver utvalget.

- Forskjønner bildet
- Så slår uvalget til med følgende karakteristikk av den avgåtte LO-lederen.

- Etter utvalgets syn er Vallas forklaring dels preget av begrenset innsikt i, og forståelse av, hvordan hennes adferd påvirker andre, og dels av et forskjønnet bilde av hva som faktisk har skjedd.

- Gråt på møte
Utvalget mener også at Valla burde ha forstått at det var en konflikt mellom henne og Yssen allerede i oktober i fjor, og ikke 11. januar i år.

- Valla har forklart i en sammenheng at hun ikke oppdaget at det forelå en konflikt med Yssen før 11. januar i år. Vi mener at Valla og LO burde ha forstått at det forelå en konfliktsituasjon i alle fall fra og med 5. oktober, da Yssen gråt på et administrasjonsmøte.

- Greit å gå til VG
Yssen har fått hard kritikk for at hun gikk til VG med oppsigelsessaken, og ikke varslet verken hovedverneombud eller andre instanser i LO om saken. Utvalget mener under tvil at det var forsvarlig at hun gikk til LO fordi «makta var for stor i LO», og fordi saken hadde stor allmenn interesse.

Det eneste punktet Valla for medhold i fra utvalget, er at det ikke var usaklig å nekte Yssen permisjon med lønn da hun søkte på Forsvaret høgskole.

- Ikke presset til avgang
LO-sekretariatet har bestemt seg for å offentliggjøre konklusjonene, og ikke hele Fougner-rapporten.

- Når det gjelder rapporten har vi besluttet å offentliggjøre sammendraget, og ikke hele resultatet. Det skyldes at klubben hos oss mente det var så mange sensitive opplysninger at det ikke var grunnlag for det. Skyldes også hensynet til personvern. Det som blir publisert inneholder det vesentlige i rapporten, så vi mener det er tilstrekkelig, sa LOs nye leder Roar Flåthen på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Han la også vekt på at LO ikke har presset Valla til å trekke seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.