RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

-Brannsikkerheten var elendig

Foto: Hans-Ivar Bjørnsgaard
Sist oppdatert:
Brannvesenet slaktet brannsikkerheten ved det nå nedbrente, ærverdige Dombås Hotell. Les hva som var galt.

Dombås Hotell har hatt dårlig brannsikkerhet med alvorlige feil og mangler gjennom flere år. Det viser tilsynsrapporter fra brannvesenet som Norsk brannvernforening har gjennomgått.

Det var lørdag at den vakre hotellbygningen brant det ned til grunnen.

Se video på TV 2 Sumo: - Brannsikkerheten var elendig

- At det her foreligger brudd på brannforskriftene fra eiers side er hevet over enhver tvil, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

- Elendig sikkerhet
- Tilsyn som brannvesenet har gjennomført ved Dombås Hotell avdekker et elendig sikkerhetsnivå. Etter vår oppfatning bør hotellets eier prise seg lykkelig over at brannen lørdag 19. mai ikke skjedde nattestid med sovende overnattingsgjester i bygningen, sier Kalheim.

Nå er det bare en trapp igjen av den 90 år gamle trebygningen.

Da brannen brøt ut på loftet lørdag i 16-tiden, ble det gjort forsøk på å slukke av hotellets ansatte. Politi og brannvesen kom også raskt til stedet og fikk evakuert alle ansatte og gjester. Men brannen fikk de ikke kontroll på. Ved 21.30-tiden samme kveld var hele det gamle hotellet, Dombås varemerke, brent ned til grunnen.

- Ikke dokumentert
Ifølge Brannvernforeningen viser tilsynsrapporter fra 2005 og 2006 fra Lesja og Dovre brann- og feiervesen der det påpekes generell mangel på dokumentasjon av lovpålagte brannsikringstiltak. Det er eier av bygningen som har plikt til å skaffe slik dokumentasjon til veie.

- Her synes det åpenbart at både nåværende og tidligere eiere ikke har gjort jobben sin, sier Kalheim.

- Feil ved anlegg
I tilsynsrapportene er det flere alvorlige feil og mangler som går igjen.

Det er blant annet påpekt feil ved brannvarslingsanlegg og mangelfull merking av rømningsveier. I tillegg er det ikke gitt dokumentasjon for gjennomført risikoanalyse.

I rapportene etterlyses det også bevis for at det er foretatt kontroll, ettersyn og vedlikehold av brannalarmanlegg og slokkeutstyr, heter det ifølge Brannvernforeningen.

Ifølge Kalheim hadde de nåværende eierne av hotellet satt i gang arbeid for å rette på de mangelfulle forholdene.

- Men det skjedde dessverre for sent til å hindre at nok et nasjonalt byggverk av stor kulturhistorisk verdi har gått opp i flammer, fremholder Kalheim.

Utbedret anlegget
Eier og styreleder for Dombås Hotell, Per Helge Kristiansen, sier til Nettavisen at han kun kjente til mangler ved brannvernanlegget som var påpekt i tilsynsrapporten i 2006, og at han ikke har grunnlag for å uttale seg om noe annet enn dette.

- Jeg tok over som styreformann for en måned siden, og vi kjøpte oss inn i hotellet i september i fjor. Men vi kjente til manglene i brannrapporten, og i et brev til kommunen etter overtakelse gjorde vi det kjent hva vi skulle utbedre og innenfor hvilke tidsrammer, sier Kristiansen til Nettavisen.

Hotellet hadde allerede oppgradert brannanlegget i sovedelen av hotellet. Oppgradering av den øvrige delen av hotellet, med en mer detaljert varsling ved eventuell brann, var neste plan. Så langt kom de ikke.

-Når det gjelder kritikken i forhold til at vi ikke var raske nok, så er det lett å se nå i ettertid at vi kanskje kunne gjort noe annerledes, sier hotelleieren.

Men samtidig understreker han at anlegget fungerte som det skulle da brannen brøt ut lørdag ettermiddag.
- Jeg var selv her, og anlegget varslet brann på lofet i østfløyen. Vi forsøkte å slokke, samtidig så løste sprinkelanlegget seg ut. Så alt fungerte som det skulle, sier han.

Nå vurderer Kristiansen å invitere brannvernforeningen opp for å bidra positivt med råd når de nå skal utbedre enda mer i de hotellokalene som fortsatt står.

- Brannvesenet sviktet
Brannvernforeningen kritiserer i sin pressemelding også brannvesenet på Dombås. Kalheim mener brannvesenet som tilsynsmyndighet har sviktet.

Han viser til at det i tilfeller hvor brannvesenet avdekker alvorlige feil og mangler ved brannsikkerheten i hoteller og andre såkalte særskilte brannobjekter, er adgang til å gi tvangsmulkt og i verste fall stenge virksomheten inntil eier har rettet opp forholdene.

- Etter vår oppfatning har brannvesenet vært altfor passiv i dette tilfellet, sier han, og mener Brannvesenet burde brukt sanksjonsmuligheter istedenfor å påvise feil og mangler år etter år, sier han.

Ukjent årsak
Så langt vet politiet ikke hva som var årsaken til brannen. Eieren sier han har bidratt det han kan for å finne ut hva som skjedde.

Hotellet har nå 22 overnattingsplasser i drift, og innen 1. juli håper de at de kan åpne soveromsfløyen som ble berget under brannen.

- Sommeren er en veldig viktig sesong for hotellet, sier Kristiansen.

Dombås hotell ligger like ved E6 i sentrum av Dombås og hadde 78 rom. Hotellet ble i sin tid tegnet av arkitekten Arnstein Arneberg, som for øvrig tegnet både rådhuset i Oslo og Rica Park Hotell Sandefjord.

Den nye delen av hotellet greidde brannmannskapene å redde fra flammene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere