– Drept fordi naboen ripet opp bil i garasje

Foto: Privat/Erlend Aas/Scanpix

Politiet tror Vegard Bjerck ble drept for han oppdaget at naboen ripet opp en bil i garasjen.

18.06.09 16:13

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Retten ga politiet medhold i varetektsfengsling av naboen som er siktet for drapet på Vegard Bjerck på Skøyen 18. desember i fjor. Politiet hadde bedt om fire uker med brev og besøksforbud, men Oslo tingrett mente at to uker med brev og besøksforbud er nok.

Politiet mener at den siktede mannen drepte Vegard Bjerck i affekt med flere knivstikk da han ble oppdaget mens han ripet opp lakken på en bil i garasjen. Den siktede bodde altså i samme borettslag som Bjerck.

– Politiet har hele tiden trodd at Vegard Bjerck kom over noen som hadde urent mel i posen, sier politiadvokat Cecilie Gulnes.

– Vi fant etter hvert ut at noen hadde ripet opp biler i garasjen før og etter drapet og at det er den siktede personen. Han har innrømmet å ha ripet opp bilene, sier Gulnes.

Drept med flere knivstikk
Siktede avviser på det sterkeste at han har noe med drapet å gjøre. Han skal ha gitt alibi for kvelden, men retten mener at dette alibiet ikke er vanntett. Han erkjenner at det var dumt å ripe opp bilene som hadde parkert dobbelt på gjesteparkeringen til borettslaget, men kan ikke forstå at politiet har siktet ham for drap av den grunn.

Politiet mener altså at Bjercks avsløring ville ført til tap av anseelse for den velbetalte næringslivslederen, og at han derfor drepte.

– Det er jo litt flaut at han har ripet opp lakken på noen biler. Der har han svin på skogen. Men at det skal være noe så perverst over dette er jo helt feil. At det skal være et så stort sosialt fall kan jeg ikke se, sier mannens forsvarer, advokat Knut Lindboe, til Nettavisen.

Bjerck ble drept med flere knivstikk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Skrev filmmanus
På datamaskinen til mannen fant politiet en novelle eller filmmanus som blant annet omhandlet et drap i et garasjeanlegg.

Etter det Nettavisen erfarer er denne opplysningen så interessant for politiet, at den er tatt med i deres siktelse.

– Det vi synes er spesielt er at han husker så lite fra tiden rundt drapet, men at det likevel har berørt ham så mye at han har valgt å skrive en novelle om det, sier Gulnes.

– Stor belastning

Advokaten sier at siktelsen allerede før dagens varetektsfengsling har vært en stor belastning for mannen. Han ba om at retten skulle løslate ham, eller alternativt sende et signal til politiet om at de måtte komme med nye bevis fort om han de skal holde ham i fengsel.

Det fikk han medhold i ved at retten kuttet politiets begjærte varetektsperiode med to uker.

Politiet påpekte også at mannen har god mulighet til å unndra seg straff ved å flytte til utlandet.

To ukers varetekt

Retten ga politiet medhold i varetekt fordi de mener det er skjellig grunn til mistanke. Men domstolen satte tiden til bare to uker med brev- og besøksforbud.

Politiet ba om fire ukers varetekt, på grunnlag av skjellig grunn til mistanke og stor fare for bevisforspillelse, blant annet fordi drapsvåpenet ikke er funnet.

Politiet påpekte også at mannen har god mulighet til å unndra seg straff ved å flytte til utlandet.

Hans forsvarer ba om løslatelse og sa at siktelsen og etterforskningen til nå har vært en stor belastning.

Begge parter tar betenkningstid

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.