RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Etnisk norsk mann skal ha blitt radiaklisert av Profetens Ummah - dømt for ran og fikk samfunnsstraff som ble gjennomført i moské


SIKTET FOR TERROR: Talsmann i Profetens Ummah,Ubaydullah Hussain, er siktet for terror. Han skal ha hatt kontakt med en etnisk norsk mann som konverterte til islam og reiste til Syria og kjempet med terrororganisasjonen IS.
SIKTET FOR TERROR: Talsmann i Profetens Ummah,Ubaydullah Hussain, er siktet for terror. Han skal ha hatt kontakt med en etnisk norsk mann som konverterte til islam og reiste til Syria og kjempet med terrororganisasjonen IS. Foto: Kyrre Lien
Sist oppdatert:
Den norsk-etniske islamisten fikk vaskejobb, før han stakk av til Syria og kjempet med terrorgruppen Islamsk Stat. Der ble han drept.

Den kontroversielle forfatteren Hege Storhaug er aktuell med boken «Islam - den 11. landeplage», noe Nettavisen omtalte tidligere i dag.

I boken omtaler hun blant annet islamistmiljøet i Norge og i kapittel 10, som du i sin helhet kan lese her, skriver hun om en etnisk norsk mann på Østlandet som konverterte til islam. 

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Hege Storhaugs nye bok, Islam - den 11. landeplage.

Tøff oppvekst

I 2012 begikk den unge mannen et grovt ran av en 7-eleven-kiosk i Oslo sentrum, sammen med en kamerat. Begge skal ha vært ruset. I dommen går det frem at de både var maskert og bevæpnet med kniv og batong.

I kiosken truet de en ansatt med å drepe ham, før de tok 4500 kroner og sprayet den ansatte med forsvarsspray før de forlot butikken.

I boken forteller Storhaug om en mann med vanskelig oppvekst:

«Denne historien begynner med en gutt som gikk seg vill i livet av forståelige grunner. Som ikke passet inn, som ikke fant mening, som ikke fant roen og en retning. Ikke så underlig, da starten burde vært helt annerledes. Mor narkoman, og far narkoman. En far som døde av overdose da åtteåringen gikk i 3. klasse.» 

Ett år og fire måneder etter ranet, 17. mai 2013, bestemte mannen seg for å konvertere til islam. Profetens Ummah ble hans nye familie, skriver Storhaug i boken.

Fikk 400 timers samfunnsstraff

I september samme år fikk han dommen for det grove ranet. I dommen viser de til at han var på riktig og rehabiliterende vei, uten at det blir oppgitt eksakt hva rehabiliteringen består i. 

Den daværende 24-åringen hadde blant annet vært på institusjon for avrusing. For ranet ble han dømt til 400 timers samfunnsstraff, som ble ansett mer hensiktsmessig enn fengselsdom.

«Kriminalomsorgen region øst fulgte opp den positive islamlinjen overfor han som hadde alle salafismens ytre kjennetegn. Soning av samfunnsstraffen ble derfor lagt til en moské.», skriver Storhaug i boken.

Nettavisen er fra tidligere kjent med at mannen fikk samfunnsstraff i moskeen, men ingen fra den aktuelle moskeen, i Oslo sentrum, har svart på våre henvendelser.

Vi er også kjent med at mannen blant annet fikk oppgaver med å vaske i moskeen. Han var også lydhør, lærevillig og interessert i å lære om islam.

Nettavisen har vært forsøkt å få kontakt med noen fra den aktuelle moskeen i Oslo sentrum, uten å få noen svar.

Forfatter Hege Storhaug.

Vanlig å sone i trossamfunn

Kriminalomsorgen uttaler seg kun på generelt grunnlag i saken:

– Det er ikke uvanlig at man benytter trossamfunn for å avtjene samfunnsstraffen sin, men domfelte skal ikke delta i noen form for forkynning. Det er det samfunnsnyttige arbeidet den domfelte skal delta i, sier assisterende regiondirektør i Kriminalomsorgen region øst Stig Storvik til Nettavisen og legger til:

– Men vi gjør alltid våre forundersøkelser når vi skal godkjenne et trossamfunn hvor domfelte skal avtjene sin samfunnsstraff.

Etter å ha utført deler av samfunnsstraffen stakk 24-åringen av til Syria for å kjempe med terrorgruppen Islamsk Stat (IS). I mars mottok familien budskapet om at 24-åringen var drept. 

I april i år var det minnestund for mannen i en liten kirke på Østlandet. I boken skriver Storhaug: 

«Mange har gått på tå hev minuttene før presten stiller seg ved mikrofonen ved siden av prekestolen, der gulvet er dekket med blomsterbuketter og -kranser. Dukker Profetens Ummah opp sammen med en imam? 

Det var denne spekulasjonen som var avgjørende for min avreise til denne kirken i dag. Jeg så blant annet muligheten for å konfrontere Profetens Ummahs ledelse med deres aktive søken etter sårbare sjeler blant de unge.»

IS-soldater avbildet med det kjente og fryktede flagget (illustrasjonsfoto).

I boken skriver også Storhaug at talsmann for Profetens Ummah viste familien et bilde av den drepte broren på hans egen iPad.

«Dette kontaktpunktet vet Hussain og hansideologiske venner å bruke: De har sirklet inn et nytt medlem i en sårbar familie.»

Storhaug skriver også at det var Hussain som bragte dødsbudskapet til familien, og hun hevder også at han skal ha meget gode kontakter i Den islamske staten.

Hussain, har ikke svart på Nettavisens henvendelser om påstandene i boken. Nylig ble det kjent at han er siktet for rekruttering til terror.

Nettavisen har også gjort det kjent at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har fått mer enn doblet ressursene til å bekjempe radikalisering i det foreslåtte budsjettet for 2016, sammenlignet med midlene de fikk for 2015.

Erna Solberg har også uttalt til Nettavisen at det er viktig å bekjempe enhver form for ekstremisme. 

Nettavisen kjenner til at Hussain og andre profilerte islamister jevnlig har vært i moskeen Storhaug omtaler, men kriminalomsorgen mener det er forsvarlig å ha domfelte til å sone samfunnsstraff i ulike trossamfunn.

– Tradisjonelt har kriminalomsorgen benyttet Den Norske kirke, Frelsesarmeen og Fretex elevator (som tilbyr åpen soning), men de siste årene har det kommet flere til, som for eksempel moskeer og Den katolske kirke, sier Storvik.

Statsminister Erna Solberg (H).

– Griper inn ved uakseptable forhold

– Hvordan følger kriminalomsorgen opp de domfelte som utfører samfunnstjenesten i trossamfunn?

– Vi har hyppige samtaler med kontaktperson i trossamfunnet, og møter på anmeldte og uanmeldte besøk. I tillegg har vi jevnlige samtaler med domfelte, sier Storvik og forklarer videre:

– Det foreligger alltid en skriftlig kontrakt mellom kriminalomsorgen og trossamfunnet, som blant annet regulerer hvilke oppgaver den som soner skal ha, og hvilke aktiviteter de kan delta i. Forkynning er ikke en del av dette.

Storvik forsikrer også om at de handler resolutt dersom de oppdager noe mistenksomt.

– Dersom vi avdekker uakseptable forhold, hvor domfelte skal avtjene sin samfunnsstraff, griper vi inn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere