– Klimabekymring kan påvirke valget

Store materielle skader ble forårsaket av flommen i Flåm i fjor høst. Mer ekstremt vær kan ha ført til større oppmerksomhet rundt klimaendringene i befolkningen, ifølge TNS Gallup.

Store materielle skader ble forårsaket av flommen i Flåm i fjor høst. Mer ekstremt vær kan ha ført til større oppmerksomhet rundt klimaendringene i befolkningen, ifølge TNS Gallup. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

Økt bekymring for klimaendringene i befolkningen kan påvirke lokalvalget til høsten, mener valgforsker Anders Todal Jenssen.

Han viser til den nye meningsmålingen fra TNS Gallup som tyder på at nordmenn nå oppfatter klimaendringene som vår nest største utfordring. Tidligere har klimaet ligget på en stabil sjetteplass.

– Partiene som ønsker å drive politikken i grønn retning, vil helt sikkert glede seg over dette. Kanskje vil de få flere stemmer i lokalvalget hvis de klarer å gjøre dette globale spørsmålet lokalt, sier Todal Jenssen til NTB.

Også miljøminister Tine Sundtoft (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre tror holdningsendringen kan få politiske konsekvenser.

– Flere og flere nordmenn mener at klimaendringene er blant de viktigste utfordringene Norge står overfor. Det er en god nyhet, fordi det kan bidra til å øke oppslutningen om klimapolitikken, sier Sundtoft til NTB.

– En marsjordre

Blant folk som stemmer SV, Venstre, De Grønne, KrF og Ap rangeres klimaet øverst på listen over Norges største utfordringer i TNS Gallups Klimabarometer.

Sp-, Høyre- og Frp-velgere setter klimaet på henholdsvis andre, tredje og tiendeplass på listen.

– Klimaendringene har aldri vært viktigere for folk. Resultatene er en marsjordre til det politiske Norge, sier De Grønnes stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

Mens Sundtoft tror holdningsendringen kan gjøre det enklere å få fram miljøvennlige løsninger, framholder Støre at det er en sammenheng mellom folks klimaengasjement og politikernes handlingsrom.

– Men jeg mener også at politikerne har et selvstendig ansvar for å handle på grunnlag av kunnskap, uavhengig av folkemeningen, sier Ap-lederen til NTB.

På spørsmål om politikerne har tatt dette ansvaret tilstrekkelig alvorlig, svarer Støre at det er rom for forbedringer. Han mener at økt bekymring for klimaendringene bør få politiske konsekvenser – og legger til at utslippene bør ned i norsk industri.

Stadig nye mål

Todal Jenssen mener imidlertid at det er høyst usikkert om økt bekymring for klimaendringene vil påvirke konkrete politiske veivalg.

– Når det gjelder miljøsaker, så svinger symbolpolitikken en hel del. Men på realpolitikkens område skjer det forholdsvis lite, sier Todal Jenssen.

Han minner om at norske utslippsmål er blitt skjøvet stadig lenger fram i tid, i takt med at gamle målsettinger er brutt.

At Ap-velgerne nå prioriterer klimasaken høyere, er interessant, ifølge Todal Jenssen. Han minner om at partiet i perioder har vært preget av motsetninger mellom ulike fløyer som vektlegger henholdsvis miljø og økonomisk vekst.

Seniorforsker Knut Alfsen ved forskningsinstituttet CICERO har samme inntrykk.

– Hensynet til fagforeningene og ønsket om en ansvarlig klimapolitikk har vært vanskelig å kombinere for Ap, sier han til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag