RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Likestillingen i Norge har kommet langt

Statsminister Erna Solberg intervjues etter 8.mars markeringen i Drammen teater søndag ettermiddag.
Statsminister Erna Solberg intervjues etter 8.mars markeringen i Drammen teater søndag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Statsminister Erna Solberg (H) understreker at Norge har kommet langt når det gjelder likestilling, men at vi fortsatt ikke er likestilt.

– Vi har kommet langt i Norge når det gjelder kvinners rettigheter. Det er vi stolte av, men fortsatt er vi ikke likestilt.

På spørsmål fra NTB om hva som er hovedutfordringen for å nå målet om et helt likestilt samfunn, svarer statsministeren at det er vanskelig å peke på enkeltstående forhold.

– Men jeg kan trekke fram utdanning og vold mot kvinner som hovedutfordringer. Vi har fortsatt ikke god nok utdanning, og vi ser at mange innvandrerkvinner ikke deltar.

På kvinnedagen trekker Solberg fram bare 13 prosent av topplederne i næringslivet er kvinner. Selv leder hun en regjering der andelen menn og kvinner er lik. Men bildet er ikke like bra når det kommer til antallet statssekretærer eller politiske rådgivere. Da statsrådene i Solbergs regjering ble utnevnt i 2013 var det 42 menn og 14 kvinner, to med innvandrerbakgrunn. Mens det blant politiske rådgivere var 11 menn og 8 kvinner, ingen med innvandrerbakgrunn, og siden 2013 har denne ubalansen endret seg lite.

Kunne vært bedre

– Vi skulle gjerne hatt en bedre kjønnsfordeling når det gjelder statssekretærer og politiske rådgivere, sier Solberg i intervjuet med NTB.

Hun har følgende kommentar til at man kanskje ikke leter godt nok etter nye talenter:

– Verken Høyre eller Frp har kjønnskvotering, og det er mange hensyn som spiller inn, som geografi og partitilhørighet. Mange kvinner sier også nei til verv fordi de ikke vil pendle på grunn av familie. Jeg kommer nok også alltid til å plukke statsråder som innehar best kompetanse, men vil bestrebe meg på å få til flere kvinner.

Solberg kommer ikke med noen konkrete løfter om antall eller tidspunkt.

Vold og hatytringer

Solberg trekker fram vold og hatytringer mot kvinner som et viktig hinder for likestilling.

– Vold og voldtekter i nære relasjoner skjer i alle miljøer. Vold og voldtekter skjer i stor grad i helt norske relasjoner, understreker hun.

Solberg sier at hun ikke er overrasket over forfatter og foredragsholder Amal Adens beskrivelser av en trusselhverdag som følge av hennes ytringer i det offentlige rom. Aden gikk ut i VG i helgen og fortalte om en tøff hverdag der hun opplever at hun ikke får den beskyttelsen hun trenger.

– Vi har hatt god kontakt med ulike miljøer som forteller om store utfordringer om det å ytre seg i det offentlige rom, og om hatytringer og trusler. Vi vet at det er mange kvinner som opplever at sikkerheten ikke er god nok, og at politiet ikke klarer å etterforske disse sakene godt nok, sier Solberg.

Ifølge arrangøren deltok rundt 6.000 personer i 8. mars-markeringen i Oslo.


Tusenvis deltok foran Stortinget

Hundre år siden 8. mars ble markert i Oslo for første gang, hadde flere tusen tatt turen til Eidsvolls plass foran Stortinget for å gi sin stemme til kvinnekampen.

Paroler som «Forsvar arbeidsmiljøloven», «ja til 6-timersdag» og «100 års tålmodighet et nok. Likelønn nå!» møtte sterk applaus hos de frammøtte.

Daisy Sjursjø fra 8. mars-komiteen innledet med et spark til kritikken som har kommet den siste uka om at kvinnekampen er reaksjonær og sitter fast i 1970-tallet.

– Vi joina ikke kvinnekampen fordi det er så trendy, men fordi vi har en visjon om et likestilt samfunn og full kvinnefrigjøring, sa hun.

Ifølge arrangøren deltok rundt 6.000 personer i markeringen i Oslo.

Lik Nettavisen og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere