*Nettavisen* Nyheter.

– Måtte rekke historieprøve

TOTALVRAK: Hastverk ble lastverk for 19-åringen.

19-åringen som mistet kontrollen over en Ferrari på gressmatta ved Trosvik skole forklarte i retten at glatt veibane var noe av årsaken til at han mistet kontrollen over bilen.

16.04.15 17:07

(Fredrikstad Blad): Han erkjente ikke straffskyld for uaktsom kjøring i Fredrikstad tingrett torsdag formiddag, men erkjente straffskyld for kjøring uten førerkort.

– Jeg føler at jeg kjørte bilen aktsomt. Jeg klarte å komme meg helt fra Lisleby til Frederik II uten at det skjedde noe, mens det på den lille strekningen fra Trosvik skole til en parkeringsplass i nærheten ble en ulykke. At det skjedde på grunn av uaktsom kjøring, det føler jeg er feil. Akkurat hva som skjedde, kan jeg ikke gi helt konkret svar på. Jeg prøvde å gjøre det beste ut av situasjonen der og da, og det var å kjøre ut på en fotballbane helt uten noen mennesker på, sa den snart 20 år gamle mannen da han forklarte seg i retten.

Måtte rekke prøve

Det var onsdag 12. mars den da 18 år gamle mannen kom kjørende ned Knipleveien utenfor Trosvik skole. Ved skolen mistet han kontrollen over kjøretøyet, sneiet et tre, krysset deretter gang- og sykkelstien, traff et nytt tre før bilen roterte 360 grader og endte på gressbanen ved Trosvik skole. Mannen hadde ikke førerkort.

I retten forklarte han at planen egentlig var å ta bussen til skolen denne dagen, men at bussen gikk rett forbi ham.

– Siden jeg hadde historieprøve denne dagen, måtte jeg komme meg til skolen så fort som mulig, Så fant jeg frem bilnøklene, forklarte tiltalte, som også opplyste i retten at han så at det var frost på veien da han kjørte mot skolen på morgenen.

Han opplyste at han først parkerte bilen i garasjen hos en kamerat. Men etter skoletimen, ble han kjent med at faren til kameraten skulle komme hjem og ville trenge plassen selv, og at han dermed måtte finne et annet sted å parkere. Han bestemte seg da for å parkere på parkeringsplassen for skoleelever ved siden av Kiwi ved Frederik II, avdeling Frydenberg.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

BEFARING: Den totalvrakede Ferrarien ble brakt utenfor Fredrikstad tingrett under rettssaken. Foto: Marianne Holøien


I retten ble det anslått at strekningen mellom garasjen der bilen skulle flyttes fra og parkeringsplassen, var rundt en kilometer.

– Måtte finne ut kjapt hva jeg skulle gjøre

Ved Trosvik skole forklarte mannen at han trodde han skulle kjøre over en fartshump, og at han derfor bremset ned foran humpen, for så å gasse på etterpå. Det var da bilen begynte å skli av veien, forklarte mannen, som sa at han trodde at han ubevisst må ha fortsatt å gasse når han egentlig mente å bremse. Farten var helt normal, opplyste han.

– Jeg mistet kontroll over bilen. Det var en pizzabutikk med ganske mange biler der, så jeg måtte finne ut av ganske kjapt hvor jeg kunne gjøre av bilen. Valget var mellom å få den ut til høyre, til alle de parkerte bilene, eller til venstre, der jeg ser det er helt klar bane uten noen mennesker. Jeg tenker at det er bedre å kjøre ut mot klar bane enn å kjøre mot andre biler og ødelegge andres eiendom, sa mannen, som opplyste i retten at han hadde full oversikt over at det ikke var noen mennesker i banen bilen tok.

– Det var ikke noen på banen eller gangstien på det tidspunktet, forklarte han.

Mannen forklarte at da han var kommet inn på gressbanen, var bilen i full fart fremover på vei i retning bekken. Den ville han unngå, forklarte han.

Jeg hadde ikke noe annet valg enn å prøve å få bilen ned i lavere fart, og tydeligvis fungerer ikke bremsen. Avgjørelsen om å snitte den bakre delen av bilen inn i treet ble tatt på sekundet, sa mannen.

– Alvorlig glipp på vesentlig punkt

Han gjentok flere ganger at det var frost i veien denne dagen.

– Da jeg begynte å skli, prøvde jeg å fortsette bilen fremover, men den begynte å spinne. Tydeligvis på grunn av frosten i bakken. Hvis du putter en Ferrari på isglatt vei, så begynner hjulene å spinne ganske fort, sa tiltalte da han ble spurt ut av forsvarer Øyvind Abrahamsen.

Nettopp været den aktuelle dagen varslet forsvarer Abrahamsen vil bli tema fra forsvarets side. Han var ikke nådig i sine karakteristikker av politiets arbeid emd å finne ut hvilke kjøreforhold det hadde vært denne dagen. I politirapporten skrevet på ulykkesstedet, er det oppgitt at det var 11 plussgrader på ulykkestidspunktet, mens tiltalte hele tiden har fremholt at det hadde vært frost på natten.

(Saken fortsetter under videoen.)


Abrahamsen opplyste i retten at han hadde bedt politiet om å innhente en værrapport, noe som i første omgang ikke hadde blitt etterkommet.

– Værrapporten fikk jeg først i går, den viste mellom 2,5 og fire plussgrader. Så det kan ha vært ned mot 2,5 grader da dette skjedde, hvilket innebærer at det kan ha vært glatt og frost på morgenen. Det er en alvorlig glipp på et veldig vesentlig punkt som er blitt avdekket og som er forsøkt tilslørt av politiet, sa Abrahamsen

På spørsmål fra forsvarer forklarte også tiltalte at pedalene er ganske tettsittende og at han hadde på seg tjukke, store sko da han kjørte. Abrahamsen lanserte en teori om at tiltalte kan ha kommet i skade for å ha trykket på både gasspedalen og bremsepedalen samtidig, men dette kunne tiltalte ikke huske.

Les flere saker på Fredrikstad Blad her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.