RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

-Norge taper på innvandring

Sist oppdatert:
I motsetning til USA har Norge og Sverige tapt på innvandring de siste 20 årene, hevder professor i sosialøkonomi, Kjetil Storesletten.

-Den type innvandring som har vært til Skandinavia de siste 20 år, løser ikke velferdsstatens problemer, slik mange politikere har hevdet. Tvert imot bidrar innvandringen til å forsterke problemene. Kostnadene med innvandringen er likevel ikke så store som man kan få inntrykk av fra enkelte hold, hevder professor Kjetil Storesletten ved Økonomisk Institutt ved Universitetet i Oslo overfor Aftenposten.

Bakgrunnen for uttalelsen er flere studier av innvandringens effekt på den offentlige økonomi i henholdsvis USA og i en typisk nordeuropeisk velferdsstat, nemlig Sverige. Resultatene som gjelder Sverige, mener Storesletten mest sannsynlig vil være tilsvarende for Norge.

I en utredning utarbeidet for universitetet i Stockholm, anslår Storesletten nettoptapet av hver innvandrer som kommer til Sverige til 170.000 kroner. Et forsiktig anslag, mener han selv, som trolig er tilsvarende i Norge.

- Målet med det arbeidet jeg har gjort, har vært å skaffe frem faktiske tall i den vrimmelen av argumenter som de siste år har dukket opp i en hissig innvandringsdebatt, påpeker Storesletten. - Viktigst er det kanskje at min undersøkelse tar livet av påstanden om at velferdsstatens problemer kan løses ved hjelp av innvandring, understreker han.

Kommunalminister Erna Solberg har tidligere uttalt at den norske befolkningen vil synke i 2015-2016 uten innvandring. I motsetning til Storesletten, mener kommunalministeren Norge kan bli avhengig av innvandring i fremtiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere