*Nettavisen* Nyheter.

– Steen var en ekte idealist

BLIR MINNET: Tidligere arbeiderpartitopp Reiulf Steen døde torsdag morgen, 80 år gammel. Foto: Ivar Aaserud (NTB scanpix)

Reiulf Steen blir husket som en stor inspirator som moderniserte Arbeiderpartiet.

05.06.14 13:29

Tidligere statsminister og Høyre-leder Kåre Willoch sier det var forferdelig trist å få nyheten om Reiulf Steens bortgang. Han beskriver Steen som en «ekte idealist».

– Det var bevegende og en forferdelig trist nyhet, selv om jeg var klar over at han ikke var frisk, sier Willoch til NTB om sin tidligere politiske rival.

– Vi var jo dypt uenige i en del politiske spørsmål, men jeg var aldri i tvil om hans oppriktighet og hans sterke ønske om å skape verdier for samfunnet.

Den tidligere Høyre-lederen sier skarpe dueller naturlig nok hører til i forholdet mellom lederne for landets to største partier.

– Men jeg respekterte ham alltid høyt som politiker.

Willoch sier de to hadde så mye med hverandre å gjøre at det er vanskelig å plukke ut en enkelt situasjon eller hendelse.

– Jeg husker blant annet godt at vi var sterkt uenige i blant annet sikkerhetspolitikken og forholdet til USA og Sovjetunionen, men samtidig var jeg altså aldri i tvil om at det var idealene som drev ham.

- En stor inspirator har gått bort

LO-leder Gerd Kristiansen minnes Reiulf Steen for hans varme og sterke sosiale engasjement.

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at Reiulf Steen har gått bort. Reiulf hadde ledende verv i Arbeiderpartiet i et kvart århundre, og var en framtredende, tydelig og godt likt partileder gjennom seks år. Hans bånd til fagbevegelsen var sterke, og hans internasjonale engasjement inspirerte til etterfølgelse, sier LO-leder Gerd Kristiansen i en pressemelding.

Hun tror mange vil huske Reiulf Steen som en usedvanlig varm og åpen politiker.


Klikk på bildet for å forstørre.

RESPEKT: Kåre Willoch (midten) med Reiulf Steen (t.h.) og Thorbjørn Jagland under presentasjonen av Willochs  bok «Kåre Willoch et debattskrift» i 2008. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

– Han var en gudbenådet taler og en stor inspirator for mange. Han hadde et brennende sosialt engasjement som han holdt fast ved helt til det siste. Våre tanker går nå til Reiulfs nærmeste familie, sier Kristiansen.

Visjonær

– Det var en veldig trist nyhet å få, men han hadde jo vært veldig syk veldig lenge og slitt med Parkinsons i ti år, så dette kom dessverre ikke helt uventet, sier historiker og forfatter Hans Olav Lahlum til NTB etter at det ble kjent at Reiulf Steen døde torsdag.

Lahlum har samarbeidet med Reiulf Steen om en biografi om Ap-veteranen, som er ventet å komme til neste år.

– Han var en mann som gjorde et veldig sterkt inntrykk på nær sagt alle som møtte ham. Han var en visjonær politiker i Norge og skilte seg litt ut med det. Han hadde noen store visjoner og var en politiker med en del veldig spennende perspektiver i grenseland mellom det nasjonale og internasjonale, sier Lahlum.

Som eksempel bruker han Martin Tranmæls ord om at «vi står med beina trygt plantet i Norge og ser ut i verden».

Internasjonalt orientert

– Reiulf tilhørte nok den tradisjonen i arbeiderbevegelsen og var veldig internasjonalt orientert. Han hadde et sterkt engasjement for Latin-Amerika og var en overbevist EU-tilhenger, sier han.

Lahlum tror det kan diskuteres i hvor stor grad Steen maktet å realisere sine visjoner.

– Det var mange ulike omstendigheter som spilte inn. Det var en veldig krevende periode i Arbeiderpartiet når han ble leder. Men en ting man bør framheve når det gjelder Reiulf Steen er at han hadde veldig sterke perspektiver på hvilket parti Arbeiderpartiet skulle være, framholder Lahlum.

Moderniserte partiet

– I løpet av de ti årene han var nestleder og de seks årene som partileder så spilte han en veldig stor rolle i moderniseringen av Arbeiderpartiet fra å være et slags lukket oligarkiparti under Einar Gerhardsen til å bli et mer åpent og mer inkluderende parti med appell utenfor den tradisjonelle arbeiderbevegelsen og den tradisjonelle arbeiderklassen, sier Lahlum.

Resultatet var at Arbeiderpartiet gjorde et meget godt valg i 1977 med Reiulf Steen og Odvar Nordli.

– På tross av mange interne motsetninger så fikk Ap et svært godt valgresultat, beholdt regjeringsmakten og var for siste gang svært tett på å få et rent flertall i Stortinget, slår Lahlum fast.

- Brakte partiet sammen

Reiulf Steen moderniserte Arbeiderpartiet etter krigen og brakte partiet sammen gjennom vanskelige tider, sier Aps parlamentariske leder Martin Kolberg.

– Det er med stor sorg vi nå har fått meldingen om at Reiulf er død. Vi sender nå alle våre hilsener og tanker til hans kone Inés, hans barn og hans øvrige familie, sier Kolberg til NRK.

Fra Steens ettermæle trekker Kolberg fram Steens modernisering av partiet i etterkrigsgenerasjonen.

– Han var en viktig skikkelse i debatten om Arbeiderpartiets internasjonale forankring, både når det gjaldt NATO og EU, daværende EF. Han brakte partiet gjennom veldig vanskelige tider og brakte partiet sammen. Det tror jeg vil bli det viktigste som står igjen, sier Kolberg.

Ap-veteranen forteller at Steen fulgte godt med på partiets utvikling også i senere tid.

– Han var en ideolog og en prinsipiell politiker som var interessert i hva som foregikk i Norge men også internasjonalt. Han fulgte med så lenge han orket, sier Kolberg.

– Vi har mistet en av de største

– Med Reiulf Steens bortgang har vi mistet en av de største, uttaler AUF-leder Eskil Pedersen.

– Takk for et evig engasjement for frihet og solidaritet. AUF vil savne deg, melder AUF-lederen på Twitter etter at det torsdag formiddag ble kjent at Reiulf Steen er død.

(©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.