– Tidligere frifunnet pågrepet på nytt i Kristin-saken

12 år gamle Kristin Juel Johannessen ble drept i 1999. (Privat)

12 år gamle Kristin Juel Johannessen ble drept i 1999. (Privat)

Politiet i Larvik bekrefter at personen som er siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen (12), er samme mann som tidligere er dømt og siden frifunnet for drapet.

09.07.15 14:44

Politiet i Vestfold bekreftet på en pressekonferanse torsdag ettermiddag at den nå 38 år gamle mannen er pågrepet og siktet på nytt for forsettlig drap.

Ifølge Aftenposten og VG er mannen som er pågrepet den samme som ble dømt i 2001 for å ha tatt livet av jenta, og deretter frifunnet året etter.

Mannen, som nå er i slutten av 30-årene, har vært i politiets søkelys i minst 15 år, skriver Dagbladet.

– DNA-beviset blir sentralt. DNA-beviset har stått sentralt tidligere i denne saken og det står sentralt denne gangen, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch til avisen.

Les også: Elden: - Kristins far nektet å gi opp

Funnet skyldig

Ti måneder etter at jenta ble funnet drept, ble en 23 år gammel mann pågrepet. Han ble funnet skyldig og dømt til tolv års fengsel da saken gikk for Larvik herredsrett. I forbindelse med at ankesaken skulle opp for Agder lagmannsrett, ble det gjort nye DNA-analyser av hår som ble funnet på åstedet. Laboratoriet i Tyskland fant at håret ikke stammet fra mannen, og Riksadvokaten frafallet dermed tiltalen.

– Jeg kan ikke si noe om saken. Min klient skal i et avhør senere i dag. Han har ikke tatt stilling til det politiet anklager ham for. Jeg har hatt en samtale med ham, sier forsvarer Søren Ø. Hellenes til VG.

Mannen har hele tiden nektet straffskyld.

- Nå ser vi resultater

Familien til jenta er lettet. Til VG sier faren Roar Juel Johannessen at han føler seg nesten tom innvendig etter at nyheten kom.

– Vi har mast og mast og mast. Nå ser vi resultatet av at vi ikke har gitt opp. Det er deilig å se, sier han til avisen.

Skulle bade

Kristin Juel Johannessen (12) ble funnet drept i bygda Hedrum utenfor Larvik i Vestfold 5. august 1999.

Hun hadde tidligere på kvelden syklet hjemmefra for å bade sammen med en venninne i Goksjøvannet. Det ble satt i gang søk da hun ikke dukket opp til avtalen, og tolvåringen ble funnet klokken 23.30 samme kveld i et skogholt ved en øde vei på området Mørk. Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt.

Aktor, statsadvokat Petter Sødal (th) i Larvik herredsrett, og forsvarer Tor Kjærvik fotografert under åstedsbefaring i området der Kristin Juel Johannessen ble funnet drept i august 1999. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Foto: Cornelius Poppe

– Hull på verkebyll

Krimforfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst jobbet med saken i 1999.

– Endelig hull på 16 år gammel verkebyll. Siktelse i saken der Kristin Juel Johannessen ble drept i 1999, skriver Lier Horst på Twitter.

I 2001 dømte Larvik tingrett en mann til tolv års fengsel for drapet, men mannen ble siden frikjent i ankesaken i Agder lagmannsrett. Grunnen var at det kom nye DNA-beviser som viste at hår som ble funnet på åstedet, ikke stammet fra ham. Dette førte til at Riksadvokaten frafalt tiltalen mot mannen.

En annen mann var tidligere siktet for drapet, men siktelsen mot ham ble henlagt.

Saken gjenåpnet

Det ble åpnet ny etterforskning i saken i både 2005 og 2008. I 2005 ble fem personer avhørt. Politiet mente disse kunne ha sett eller hørt noe som var viktig for saken.

Tre år senere ble saken tatt opp igjen. Den gang ønsket politiet å sjekke om en svensk mann som hadde tilstått to drap i Sverige – på en 31 år gammel kvinne og en ti år gammel jente – kunne knyttes til saken.

Politiet fikk kritikk for å ha gjort for dårlig arbeid i den innledende fasen av etterforskningen, spesielt fordi feil person ble pågrepet.

Allerede i 2000 hadde det kommet inn 800 tips og over tusen vitner var avhørt. Det ble foretatt analyser av 71 blod- og hårprøver.

Bakgrunnen for at saken kom opp igjen, var at en psykologspesialist i politidistriktet interesserte seg for saken. Det førte til at politiet lokalt nedsatt en ny etterforskningsgruppe som skulle se på drapssaken med friske øyne, ifølge Fossen.

– Jeg tror vi alle skjønner at dette har vært en enorm belastning for Kristin Juel Johannessens nærmeste familie. Det er vanskelig å forstå hvordan det har vært for dem å leve med uvissheten, sa politimesteren.

Konstituert visepolitimester Kjell Johan Abrahamsen og politimester Christine Fossen under en pressekonferanse ved Larvik politistasjon torsdag om drapet på Kristin Juel Johannessen. En person er pågrepet for drapet 16 år etter at det ble utført i 1999. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.