*Nettavisen* Nyheter.

-Tomme og farlige løfter fra statsråder

Stavanger (TV 2): Helseminister Ansgar Gabrielsen lover full gjennomgang av regelverket for de livsfarlige kjøletårnene. Akkurat som hans forgjenger Dagfinn Høybråten gjorde for noen år siden.

24.05.05 07:01

- Ingenting har skjedd siden 2001. Og nå dør folk igjen. Løftene fra politikerne er ikke mye tillitsvekkende, sier advokat Tom Bøe til TV 2.

Bøe var advokat for de overlevende og etterlatte etter legionellaepideminen i Stavanger i 2001. Han tror ikke på statsrådenes ord.

- Så lenge kjøletårneierne bare kan fortsette å la være å rense tårnene, er dette tomme og farlige løfter fra statsrådene, sier Bøe.

250 smitte-tårn
TV 2 Nettavisen avslørte mandag at 250 kjøletårn i Norge inneholder legionella-bakterien. Det finnes ingen klare regler for hvordan disse skal kontrolleres.

Etter at syv mennesker døde av legionella i Stavanger i 2001, sa daværende helseminister Dagfinn Høybråten følgende til TV 2 i september året etter:

«Jeg ønsker som øverste ansvarlige å ha en full gjennomgang av det i lys av erfaringene som nå er høstet.»

I dag, etter at legionellaepidemien krevde sitt femte dødsoffer, sa helseminister Ansgar Gabrielsen følgende til TV 2:

- Derfor har jeg allerede besluttet at vi skal ha en gjennomgang når den første akutte perioden er over for å se hva vi må gjøre fremover.

- Ufattelig
- Hva hjelper det med gjennomganger når dette kan skje igjen? Det er ufattelig at syv mennsker mistet livet i Stavanger uten at det har fått noen konsekvenser. Vi mangler fortsatt et regelverk. Det foreligger forskrifter og anbefalinger, men det er alt for vagt, sier Bøe og fortsetter:

- Dette gjorde vi myndighetene oppmerksom på i 2001 og i 2002, men fortsatt dør folk av legionellasmitte. Det er flaut, og noen bør stilles til ansvar, sier advokaten.

Ifølge Bøe viste både Folkehelseinstituttet og departementet i 2002 til at de ventet på et EU-direktiv som skulle gi grunnlag for et godt regelverk som ville gjelde for hele Europa.

- Tre år er gått og nye områder i Norge er nå rammet. Det må uten tvil være de to helsestatsrådene sitt ansvar at folk fortsatt dør av legionellasmitte i Norge. Det er rystende, men ikke overraskende at en ikke har tatt lærdom fra det som skjedde i Stavanger i 2001, sier Bøe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag