*Nettavisen* Nyheter.

-Tråkket over grensa

Sven. O. Høiby giftet seg med Renate Barsgård fra Vennesla på tull, og fikk oppslag i Se og Hør. Per Edgard Kokkvold advarer ukebladet.

09.02.07 07:36

I et intervju med Journalisten torsdag og i sin nye bok forteller Melnæs om hvordan han har jobbet tett med kronprinsesse Mette-Marits far, Sven O. Høiby.

Lærte spillereglene
Ifølge Melnæs er Høiby en fascinerende person, men helt uforutsigbar. Sven O. lærte seg tidlig spillets regler. Han visste at jo større overskrifter han kunne produseres, desto mer honorar fikk han.

– Bryllupet med Renate Barsgård fra Vennesla var Svens idé. Vi mente det var tull, men visste også at han ville gå til Her og Nå hvis vi sa nei. Dermed var vi i gang, sier Melnæs til Journalisten.

Nå reagerer generalsekretær Per Edgard Kokkvold i Norsk Presseforbund på de nye avsløringene.

- Forholdet mellom Sven O. Høiby og Se og Hør har vært oppe tidligere. De har fått mye pepper for det. Dette er nok et eksempel, sier Kokkvold.

Nå påpeker han viktigheten av at norske medier ikke skal la seg bruke av noen.

- Man skal være oppmerksom på at man blir brukt. Men samtidig så kan vi ikke forvente at mediene ikke later som om Sven O. Høiby ikke eksisterer. Det er dessverre et problem som Slottet må leve med, sier Kokkvold.

- Sette grenser
Han er klar på at pressen ikke hadde gjort jobben sin dersom de ikke hadde skrevet om Høiby.

- Som jeg ser Melnæs sier, så er Høiby en fascinerende og uforutsigbar person, og lett å kjøpe for medier som er svake for dramaturgi. Men jeg håper Se og Hør har gått i seg selv og sett at de har gått for langt i å dyrke forholdet med Sven O. Høiby, sier Kokkvold.

Når det gjelder Sven O.s tullebryllup, så mener Kokkvold at Se og Hør ikke burde bitt på den saken.

- Det burde Se og Hør ikke vært med på. Der blir de klart brukt. Selv om det er godt stoff, så burde de sette grensen der. Det er enhver redaktørs oppgave ikke bare å strekke grenser, men også så sette dem. Det gjelder også ukebladredaktører, sier Kokkvold.

Konsekvenser
Kokkvold tror avsløringene om Se og Hørs metoder kan få konsekvenser.

- Jeg tror dette kan bli ubehagelig for Se og Hør. Og en kan jo spørre seg om hvorfor Melnæs, som selv er bundet av Vær Varsom-plakaten, ble i bladet i ni år, sier Kokkvold.

Generalsekretæren tror også bladets lesere vil reagere på metodene.

- Jeg tror at Se og Hør primært er et veldig snilt ukeblad, med godsakene. Men de er avhengige av markedet og er følsomme for det. Det er ingen tvil om at folk reagerer på det i en periode, sier Kokkvold.

-Men vi glemmer fort?

- Ja, heldigvis. Og dessverre, sier Kokkvold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.