RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Berge/Nettavisen

-Trenger ikke bo ute

Sist oppdatert:
Byråden for velferd og sosiale tjenester i Oslo sier ingen i hovedstaden trenger å bo ute. - Alle som vil skal få hjelp, lover hun.

Mandag skrev Nettavisen om uteliggeren Eric Thuv som sover om natta i et parkeringshus midt i Oslo sentrum. Samme dag skrev vi om bostedsløse Tommy Nygård Hagen som i sommer måtte tilbringe en uke under en lagerbygning.

Byråden for velferd og sosiale tjenester sier hun blir berørt av historiene, og vektlegger at det er ingen som skal bo ute i Oslo.

- Det er veldig vondt å se personer som er i denne situasjonen. Men det er ingen som trenger å bo ute dersom de ikke selv vil, sier Sylvi Listhaug til Nettavisen.

- Ta kontakt med meg
Listhaug forteller at Eric, som har vært uteligger i Oslo i snart fire år, har et stående tilbud ved et av hovedstadens fineste rusinstitusjoner.

Samtidig ber hun bostedsløse Tommy om å ta kontakt med sosialkontoret.

- Han må ta kontakt med sosialkontoret, der hjelpen er, og jeg forventer at han får den hjelpen han trenger. Hvis ikke får han kontakte meg, sier Listhaug bestemt.

Byråden råder ham til ikke å gi opp.

- Men han må gi litt selv også for at han skal få resultater på lang sikt. Det er mange som har greid det, fått orden på livet sitt og har kommet på rett kjøl. Derfor må han aldri gi opp, og det nytter ikke bare å skylde på andre. Han må også jobbe med seg selv, sier Listhaug.

Hun sier det er en del uteliggere i Oslo som selv velger og ikke motta hjelp, og at kommunen i slike tilfeller ikke kan tvinge folk.

- Alle har en fri vilje, sier hun.

22 bodde ute i fjor
I fjor kartla Oslo kommune hvor mange som bor ute i hovedstaden. Undersøkelsene viste at det da var 22 av byens innbyggere som var uteliggere.

Byråden innrømmer at det er en utfordring å klare å hjelpe alle.

- Det er veldig mange rusmisbrukere som sier de ikke vil bo sammen med andre rusmisbrukere. Det er også slik at folk uten rusproblemer ikke vil bo sammen med rusmisbrukere. Men hvordan skal du løse det da? Det blir veldig vanskelig, sier Listhaug.

Som følge av kartleggingen i fjor satte kommunen derfor i gang et prosjekt med tanke på alternative boformer for de som bor ute.

- For det er noen som ikke liker seg på disse døgnbemannede stedene og ikke greier å tilpasse seg måten å leve på der. Og et godt eksempel der er disse småhusene. Der har personer som har bodd litt ute, fordi de ikke vil ta imot den hjelpen de får og ikke passer inn der de har fått plass, fått et eget hus hvor de kan styre hverdagen sin mer selv, sier Listhaug.

Så langt er det bygget fem slike hus, som er plassert på hemmelige steder i Oslo.

- Jeg har snakket med en del og de er drittlei sosialarbeidere. De vil leve sitt liv, og det får de gjennom dette botiltaket her, sier hun.

Se video fra Erics «hjem» her: (saken fortsetter under)

- Bruker en milliard
Totalt har Oslo 740 døgnplasser innenfor lavterskeltilbudet for rehabilitering.

- Til sammen bruker Oslo kommune nesten en halv milliard i året bare gjennom rusmiddeletaten. I tillegg er det jo mange som bor i kommunale boliger som mottar sosialhjelp. Så totalt bruker Oslo nærmere en milliard kroner på tiltak for rusmisbrukere, forteller Listhaug.

Blant annet er det flere akuttovernattingssteder i hovedstaden som de som måtte trenge et sted å overnatte kan oppsøke.

- For ti år siden bodde over 10.000 på hospits i Oslo. I dag er det ca. 60-70 personer som gjør det samme. Årsaken er at det er opprettet andre og bedre botilbud, noen har fått egne leiligheter mens andre går på metadon og kan klare livet sitt bedre, sier Listhaug, som samtidig påpeker viktigheten av å stille krav til de som skal få hjelp.

- Det settes en del vilkår, og det synes jeg er veldig bra. For det skal stilles krav til de som kommer på sosialkontoret og ber om ytelse, så de kommer deg videre og ikke bare lever passivt på sosialtjenester over lang tid, sier hun.

- Oslo får problemene
Byråden mener imidlertid at Oslo, fordi det er Norges største by, har en ekstra vanskelig jobb å gjøre for å få redusert antall rusmisbrukere.

- Alle har en forskjellig historie, og dermed har de forskjellige behov. Derfor er det krevende i Oslo som er en storby å få til et variert tilbud som alle er fornøyd med, sier Listhaug.

Hun påpeker at problemet er stort fordi mange rusmisbrukere kommer fra andre kommuner til hovedstaden.

- Jeg tror mange har større muligheter til å klare å komme ut av rusmiljøet ved å bo et annet sted enn der landets hardeste rusmiljø er. Andre kommuner må derfor begynne å ta ansvar for sine rusmisbrukere. Jeg tror det nemlig i en del kommuner har vært veldig greit for dem at rusmisbrukeren reiser til Oslo, og så er man kvitt problemet. Det må man få slutt på, for det gavner ikke Oslo, samfunnet, familien som sitter og er bekymret for at deres kjære befinner seg i landets hardeste rusmiljø - og i hvert fall ikke den personen det gjelder, sier Listhaug.

- Livet er satt på vent

Hun mener dessuten at behandlingen som tilbys rusmisbrukere, og som Staten har ansvar for, er for dårlig.

- Det jeg kunne ønske er å få til et bedre behandlingstilbud, og det er det jo regjeringen som er ansvarlig for. Nå er det tre måneders ventetid for å få akutt avrusningsplass. Vi trenger et rehabiliteringstilbud som fungerer, sier hun.

Byråden påpeker også at det tar tid å hjelpe enkelte, fordi de har vært rusmisbrukere siden de var veldig unge.

- Når du blir rusmisbruker når du er så ung, så er det veldig mye du må lære. Livet er satt litt på vent og du må lære mange ting som er en selvfølge for andre. Så det er ikke bare å knipse. Det er en lang prosess, sier hun.

Se videoreportasje om Tommy her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere