1-0 til Bondevik

Foto: (Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen)

Pressen har skylda for mye, også at statsråder ikke går av. Den journalistikken som kunne ha felt Victor D. Norman, førte til at han ble sittende lenger.

10.03.04 09:26

Jo visst er det et paradoks, men det er like fullt et faktum.

Ifølge Norman selv ble han rådet av statsminister Kjell Magne Bondevik til å ikke gå av i høst, da det blåste som verst rundt statsråden. Norman var klar til å ta det mer piano, men ble ved sin statsrådspost. VGs dekning av Normans dyre lunsjer bidro med andre ord til at han ble sittende, og ikke til at han måtte gå.

Norman fløy med SAS og ikke Norwegian, som han selv påla statsansatte å bruke. Forholdet til en avgått statssekretær ble brettet ut, og restaurantregninger ut over statens reglement (som han selv har forvalteransvar av) – skapte bølger. Disse belastende sakene, som pressen helt riktig brakte fram i offentligheten, ville ha felt Norman om han selv fikk viljen sin.

Men Bondevik ville det annerledes, og loset arbeidsministeren gjennom mesteparten av vinteren. Mediekritikken førte paradoksalt nok til å holde professoren i statsrådsstolen.

Detaljene rundt Victor D. Normans exit som minister, er interessante av flere grunner. For det første viser dette at Bondevik er en rutinert leder, en statsminister som nyter tillit blant regjeringsmedlemmene. Bondevik har faktisk stayeregenskaper, og med sin store erfaring og samarbeidsevne er han sterkere som statsminister enn mange tror.

Bondevik har dessuten blottlagt for all verden pressens makt og avmakt. Pressen har stor makt i enkeltsaker og når dagsorden skal settes. Men ofte tillegges den for mye makt, og politikerne for lite. Det ble vi på ny minnet om denne uka.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag