1 av 2 nyfødte vil få kreft

Annethvert barn som fødes i dag, vil få kreft i løpet av livet dersom sykdommen utvikler seg som nå.

17.11.03 07:16

Direktør for Kreftregisteret, Frøydis Landmark, bekrefter overfor Dagsavisen at mellom en tredel og femti prosent av oss vil få kreft i løpet av livet, dersom utviklingen fortsetter som nå.

Men det er viktig å se også på de positive faktorene. Vi kan gjøre mye selv for å forebygge, takket være den kunnskapen vi har fått etter hvert, sier Landmark.

Lege Stig Bruset sier at de fleste kreftsykdommer, hele 75 prosent, skyldes miljøfaktorer.

– Så lenge vi ikke gjør noe med disse, kan vi aldri vinne kampen mot kreft, sier Bruset til Dagsavisen.

I en artikkel om kreft i magasinet Mat og helse, skriver Bruset om hvordan vi selv kan være med på å forebygge kreftsykdom. Han skriver at folk vet at de må slutte å røyke og ha et sunnere kosthold. Dessuten er det andre årsaker til kreft som må løses på andre måter. Vi må se på samfunnet og hvordan vi kan hindre at så mange får kreft, mener Bruset.

Han tror vi i framtiden vil få bedre og mer målrettede behandlingsformer. Ifølge offisielle tall skyldes rundt halvparten av dagens krefttilfeller at vi blir stadig eldre.

– Men det er jo ikke alder i seg selv som gjør at vi får kreft. Som oftest er det miljøfaktorene. Lever vi lenge, blir vi mer utsatt for de faktorene som kan gi kreft, sier Bruset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.