*Nettavisen* Nyheter.

1 av 3 drikker under svangerskapet

Hver tredje gravide drikker alkohol gjennom hele svangerskapet, viser en ny svensk undersøkelse. Tallene bekymrer eksperter i Norge.

11.03.04 11:01

Undersøkelsen er gjort av forskere ved Karolinska Institutet i Stockholm.

- Det er ganske skremmende, sier Gro Nylander, overlege ved fødeavdelingen på Rikshospitalet i Oslo til Klar Tale. Forskerne vet ikke hvor mye alkohol som skal til før fosteret tar skade. Det finnes ingen nye undersøkelser om dette i Norge.

- Jeg håper at vi har nådd bedre fram med informasjon i Norge enn i Sverige, sier overlegen.

Fosteret er spesielt sårbart de første tre månedene, men Nylander råder gravide til å la være å drikke alkohol gjennom hele svangerskapet.

Alvorlige misdannelser

Andre svenske undersøkelser viser at hvert tiende barn med utviklingshemming, har det fordi moren drakk alkohol mens hun var gravid, ifølge Nylander.

Barn som skades av alkohol, kan bli både fysisk og psykisk skadd. De kan få misdannelser på indre og ytre organer, bli kortvokste og få hjerneskader og konsentrasjonsvansker. Men ofte er skadene usynlige.

- Det er nok mange barn som oppfører seg og ser litt annerledes ut enn de ellers ville ha gjort, sier Gro Nylander.

Vond vane å vende

Kvinner i både Norge og Sverige er stadig eldre når de får barn for første gang. Den nye svenske undersøkelsen viser at kvinner som føder barn i godt voksen alder, kan ha vansker med å legge om alkoholvanene sine.

Nylander snakker om en ny holdning til alkohol blant unge kvinner i Norge og er bekymret.

- De kan sitte på kafé og ta flere glass vin i løpet av en kveld, ja, gjerne en hel flaske. Og når de blir gravide, er de kanskje ikke klar over de strenge anbefalingene vi gir. De fleste får jo vite om dette på den første svangerskapsundersøkelsen, men da kan det allerede ha skjedd stor skade. Når barnet ligger i magen, får det samme promille som moren. Og hvem ville finne på å gi babyen sin en drink? spør Gro Nylander.

Til mødre som ammer er rådet at de kan drikke litt alkohol, men at de må være forsiktige til å begynne med.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.