1 av 4 har aldri opplevd verre

Foto: Egil Fujikawa Nes (http://egil.biz/)

Hovedstaden drukner.

24.02.09 10:32

(iOslo.no) Når du leser denne artikkelen er snødybden på Blindern i Oslo 63 centimeter, fire centimeter lavere enn vinterens høyeste måling fra søndag morgen.

Lenge siden sist
Med 67 centimeter snø i hovedstaden har vi den mest snørike vinteren på 22 år.

Sjekk været der du er!

Rekordvinteren 2006 er slått ned i støvlene, og vi må helt tilbake til 1987 for å finne en vinter med mer snø i Oslo.

- Det kan ha falt mer snø i løpet av sesongen, men da har det smeltet underveis. I ren snødybde er dette det meste vi har hatt siden 1987, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved meteorologisk institutt til iOslo.no.

Aldri sett så mye snø
Det betyr at alle Oslo-borgere under 21 år aldri har opplevd mer snø i sin hjemby. Det tilsvarer ifølge Statistisk Sentralbyrå over 140.000 mennesker, eller nesten en av fire som bor i byen.

Hygen påpeker at vi er langt over normalen.

- Mellom 1961 og 1990 var gjennomsnittlig høyeste snødybde på 34 centimeter i februar. I januar var den på 27 centimeter, og dette er jo betydelig mer enn det, sier Hygen.

Ingen håp for ny rekord
Hovedstadens snødybderekord er fra 8. februar 1968, da det var 79 centimeter snø på Blindern. Den ser ut til å få stå en stund til, for ifølge meteorolog Olav Krogsæter ved Storm Weather Center er det ikke ventet mer snøfall i Oslo i nærmeste framtid.

- Prognosene viser ingen påfyll av snø i dagene som kommer. Men snøen blir nok liggende en stund til, for det er heller ikke ventet regn i perioden, sier han.

Tvert imot blir det oppholdsvær og en del sol på østlandet og sørlandet.

Like heldig er de ikke i Nord-Norge, der tirsdagen byr på en frisk vinterdag med snø og sterk vind. Vest-Norge får også smake siste rest av vinteren med snø og snøbyger, men Rogaland slipper unna den verste støyten med stort sett oppholdsvær.

Vinter ennå en stund
Ennå er det en stund til våren.

- Ja, selv om solen begynner å sterkere og det kan være behagelig i solveggen, er det ikke noe vårvær i vente. Det kommer vanligvis først i slutten av mars. Så vi får smøre oss med tålmodighet, avslutter Krogsæter.

Les flere nyheter fra iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.