*Nettavisen* Nyheter.

1 av 6 vektere har brutt loven

Foto: Lunde, Andreas Hensch (SCANPIX)

Oslo-politiet er likevel fornøyd med vekterbransjen.

25.05.09 12:48

POLITIHUSET (Nettavisen): En ny gjennomgang fra Oslo politidistrikt, viser at 1473 av 8530 ansatte vektere i hovedstaden har én eller flere vandelsanmerkninger.

81 er registrert med forhold som gjelder vold.

- Men det er ikke snakk om voldtekter, og ingen drap, sier politiinspektør Bjørn Vandvik i Utlendings- og forvaltningsseksjonen ved Oslo politidistrikt.

Politiet har gjennomført vandelskontrollen blant alle ansatte i godkjente vaktselskap med hovedkontor i Oslo, som var ansatt per 31. mars i fjor. Vandelskontrollen omfatter over 8000 ansatte i til sammen 40 vaktselskaper.

- Seriøs bransje
Til tross for de mange lovbruddene som ble funnet, er politiet rimelig godt fornøyd.

- Vårt inntrykk er at vaktselskapene i Oslo er en seriøs bransje, og de driver i ordnende former, sier Vadvik.

Mandag formiddag presenterte han resultatet av gjennomgangen, under en pressekonferanse på Politihuset på Grønland i Oslo.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Av disse 8530 ansatte var det i alt 1473 personer som hadde én eller flere anmerkninger på seg, det vi kaller en vandelsanmerkning, sier Vandvik.

937 var registrert med forhold som gjelder trafikk, herunder fartsbøter. 226 var registrert med ordensforstyrrelser og 111 var registrert med forhold som gjelder tyverie/underslag/bedrageri.

87 var registrert med forhold som gjelder narkotika.

- Vårt inntrykk totalt sett er at det er bra i bransjen, sier politiinspektøren.

Vandvik fortalte at 16 vaktselskaper, som omfatter 6918 av de ansatte, har gitt tilbakemelding til politiet etter at de har kommet med sin rapport.

Rundt 400 av de ansatte har sluttet som følge av gjennomgangen. I tillegg har cirka 700 fått fortsette etter intern oppfølging, mens 24 har sagt opp sine stillinger.

Bransjen fornøyd
NHO Service deltok også på pressekonferansen. De er fornøyd med politiets jobb.

- Det er 1072 som hadde en eller annen form for vandelsanmerkning i våre bedrifter, og 389 har sluttet eller sagt opp, sier Petter Furulund i NHO Service.

129 av disse var registrert med trafikkforseelser.

- Og så er det 554 som man har gått gjennom og sjekket opp og rapportert til politiet om at man har funnet at de kunne fortsette i jobben sin, sier Furulund.

Avhengig av tillit
Han etterlyser nå den samme gjennomgangen av vaktbransjen i andre politidistrikt.

- Vi er jo veldig fornøyd med det Oslo her har gjort, og jeg håper resten av landet gjør det samme, for det er ikke gjort, sier han.

Han påpeker at bransjen er avhengig av tillit.

- Denne bransjen er jo avhengig av tillit. Det er jo derfor det er viktig at man får dette på bordet, og får kvittert ut det som har vært, sier Furulund.

Vasker lister fra selskapene
Vandelskontrollen omfatter alle former for registrerte lovovertredelser uten begrensninger tilbake i tid. Vandvik påpeker at denne kontrollen derfor ikke kan sammenlignes med resultater fra tidligere vandelskontroller.

- Vandelskontrollen tar utgangspunkt i selskapenes innberetning. Selskapene er pålagt å levere en innberetning til Oslo politidistrikt, med en liste over de ansatte. Det er denne listen vi vasker, ved at vi kjører listen opp mot strafferegistre, sier Vandvik.

- Nulltolleranse for vold
Vekterselskapet Securitas AS påpeker i en pressemelding at de benytter uttømmende politiattest ved ansettelser, men at de tidligere ikke hatt mulighet til ny kontroll etter ansettelse.

- Securitas har etter gjennomgangen avviklet det personellet som ikke lenger tilfredsstiller våre krav til ansettelse, skriver de i pressemeldingen.

De skriver videre at de har nulltoleranse for vold, vinning og narkotika/dop. Trafikkforseelser ser de imidlertid ikke på som en grunn til å ikke kunne jobbe som vekter.

- Securitas har akseptert anmerkninger som gjelder trafikkforseelser og mindre ordensforstyrrelser herunder demonstrasjoner, skriver selskapet.

1. januar i år hadde Securitas 3431 ansatte, og 433 har vandelsanmerkninger. 51 av disse har sluttet å jobbe i selskapet som følge av lovbruddet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.