RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Hans-Inge Langø / TV 2 Nettavisen

1. møte etter spedbarn-død

Sist oppdatert:
Tirsdag møtte helsemyndighetene flere fagmiljøer for første gang etter at det ble kjent at åtte barn er døde av GBS-infeksjon.

Nasjonalt Folkehelseinstitutt kjenner til 24 tilfeller av alvorlig GBS-infeksjon hos nyfødte og spedbarn hittil i år. Åtte av disse døde. Seks barn døde den første uken etter fødselen, mens to av barna døde så sent som inntil tre måneder etter fødselen.

Folkehelsa undersøker nå om bakteriestammen er mer aggressiv enn normalt, eller om andre omstendigheter kan forklare den høye dødeligheten.

Skremte vannet av gravide
Instituttet undersøker også alle tilfellene av GBS hos nyfødte i 2005, og de 24 tilfellene som er meldt hittil i år. Det betyr at instituttet henter inn alle relevante opplysninger fra de kliniske miljøene hvor tilfellene er oppdaget, for om mulig å avdekke årsakene til den økte dødeligheten.

Samtidig samarbeider Folkehelseinstituttet tett med St. Olavs hospital i Trondheim for å kartlegge endringer i bakteriestammene.

Flere av landets overleger mener Sosial- og helsedirektoratet skapte unødvendig stor frykt da de slo alarm i forrige uke.

- De har unødvendig skremt vannet av rundt 60 000 gravide, uttalte seksjonslege Leif Svenningsen ved Kvinneklinikken på Ullevål Universitetssykehus til Dagbladet.

TV 2 Nettavisen fortalte i forrige uke om høygravide Ellen og Marius som ikke mistet nattesøvnen. Natt til mandag kom en velskapt Johanne til verden. Mange ble mer bekymret, og Kvinneklinikken ble nedringt av livredde gravide kvinner som lurte på om de skulle teste seg.

Direktør i Sosial- og helsedirektoratet, Bjørn-Inge Larsen, synes ikke det har blitt unødvendig fokus på temaet.

- Vi mener det er alvorlig når åtte barn er døde hittil i år. Særlig når dette skyldes noe som kanskje kan forhindres ved økt årvåkenhet i helsetjenesten, sier han.

Grunn til å justere retningslinjene
Tirsdag møtte Larsen Den norske lægeforening, Den Norske Jordmorforeningen, Norsk Sykepleierforbund, Nasjonalt råd for fødselsomsorgen og Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.

På møtet ble fagmiljøene orientert om arbeidet som er satt i gang, samtidig som de ble involvert i prosessen med å vurdere dagens retningslinjer.

- Retningslinjene våre er godt fundert i de fagmiljøene som var tilstede. Samtidig gir den nye situasjonen, med åtte dødsfall hittil i år, oss grunnlag for å gå gjennom ny kunnskap for å se om det er behov for visse justeringer, sier Larsen i en pressemelding.

Gjennomgangen av retningslinjene vil etter planen være ferdig i løpet av året.

Streptokokkene er bakterier som finnes naturlig i skjede og tarm hos opptil 30 prosent av kvinner i fruktbar alder. Hvis kvinnen bærer på disse bakteriene under fødselen, vil omtrent halvparten av barna bli smittet. Av disse vil 0,5-1 prosent av barna bli alvorlig syke med symptomer på blodforgiftning, hjernehinnebetennelse eller lungebetennelse. Gruppe B-streptokokker er den vanligste årsaken til alvorlig infeksjonssykdom hos nyfødte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere