*Nettavisen* Nyheter.

10 år for Sandviken-drapet

Foto: MMS: Henrik Færevåg

Drapsmannen gikk i lommene på liket av sin venninne. Før hun ble funnet hadde han tømt kontoen hennes.

24.11.06 14:55

(iBergen.no) Bergen tingrett dømte mannen til ti års ubetinget fengsel fredag, etter at de sakkyndige psykiaterne vurderte 49-åringen som strafferettslig tilregnelig på gjerningstidspunktet.

- Mente det ikke
Den sterkt alkoholiserte mannen var tiltalt for drapet på venninnen. 49-åringen innrømmet å ha drept henne, men hevdet det var i selvforsvar og nekter derfor straffskyld. I nærmere ett år benektet mannen drapet, helt fram til 12. oktober i år, da han ba om nye avhør. Der la han kortene på bordet.

- Jeg fikk helt sjokk. Det var aldri meningen å skade henne, sa 49-åringen da han forklarte seg under rettssaken forrige uke.

Funnet av Brann-spiller
24. november 2005 gikk drapsalarmen i Bergen, etter at tidligere Brann-helt og nåværende hospitseier, Trevor Morley, fant kvinnen liggende livløs i 49-åringens seng på et hospits i Sandviken. Kvelden før hadde hun blitt kvalt ihjel og forlatt på rommet, viste obduksjonsrapporten.

49-åringen ble umiddelbart mistenkt og ettersøkt for drapet. Senere samme dag ble han pågrepet, sterkt beruset og forslått. Under etterforskningen kom det fram at kvinnens bankkort ble brukt flittig etter drapet. Kontoen hennes ble tappet for 5500 kroner i løpet av få timer.

Mannen avviste imidlertid at han drepte venninnen for å stjele pengene hennes. Han karakteriserte dødsfallet som en tragedie.

Likrøveri
Men retten trodde drapet ble gjort med overlegg.

«Retten fester ikke lit til tiltaltes påstand om at han hadde fått kortet av fornærmede tidligere på dagen. Derimot finner retten bevist at tiltalte, muligens sammen med NN (tidligere medsiktet for drapet, red.anm), har gjennomsøkt fornærmedes ting og lommer for å finne kortet. Deretter har de i hvert fall i fellesskap tilegnet seg kortet. Ved at det gjelder tyveri nærmest av liket fra en person tiltalte nettopp har drept, anser retten tyveriet for grovt.» heter det i den ferske dommen.

De neste ti årene må 49-åringen tilbringe i fengsel, noe dommerne antydet var noe for lavt.

«Det kan synes lite for å ha drept et menneske, men er i samsvar med praksis» skriver dommerne.

Han må også betale erstatning på 120.000 kroner til hvert av kvinnens tre barn.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.