10 drept og 90 forsvunnet

Afghanistan, amerikanske ISAF-soldater

Afghanistan, amerikanske ISAF-soldater Foto: Scanpix

Største tap på over ett år for amerikanske styrker i Afghanistan - 90 politimenn forsvunnet.

04.10.09 15:24

Lokale opprørere stormet lørdag to amerikansk militære utposter i Kamdesh-distriktet i den østlige Nurestan-provinsen - ved grensen mot Pakistan, og påførte amerikanske styrker det største tapet på over ett år, skriver Reuters.

Åtte amerikanske soldater ble drept og Nato-kilder oppga søndag at også minst to afghanske soldater ble drept i angrepene. De to militærpostene var bemannet av amerikanske og afghanske soldater.

Videre har myndighetene i provinsen mistet kontakt 90 afghanske politimenn. Det er uvisst om de er levende eller døde.

- 35 fanger
Opprørerne slo til fra en moské og en landsby nær militærpostene. En talsmann for Taliban, Zabihullah Mujahid, sa at de sto bak angrepet. Han hevder at flere dusin afghanske soldater og politimenn ble drept i tillegg til de amerikanske soldatene.

LES OGSÅ:- Denne generasjons krig

Mujahid hevder at Taliban har tatt 35 afghanske politimenn til fange og at bevegelsens provinsråd skal avgjøre hva som blir politimennenes videre skjebne. Talsmannen opplyser at syv Taliban-krigere ble drept i løpet av de 13 timene kampene pågikk og at det ble brukt selvmordsbombere under angrepet.

- Ekstremt stolt
Amerikanske styrker har hatt flere av sine verste tap øst i Afghanistan, der soldatene har forsøkt å få kontroll på fjellovergangene Taliban-krigerne bruker mellom Afghanistan og Pakistan.

- Dette var et komplekst angrep i et vanskelig område. De amerikanske og afghanske soldatene kjempet tappert sammen. Jeg er ekstremt stolt av deres profesjonalitet og mot, sa oberst Randy George, sjef for de amerikanske styrkene i dette området.

Skulle ut
Amerikanerne hadde allerede før lørdagens angrep annonsert at de skal trekke sine styrker ut av området. Sjef for ISAF-styrken, general Stanley McChrystal, har som strategi å fokusere den militære innsatsen mot steder der det bor flere mennesker.

Over 800 amerikanske soldater har mistet livet i Afghanistan siden invasjonen i 2001. Sist amerikanerne led større tap enn på lørdag, var i juli 2008 da ni amerikanere ble drept i kamper i Kunar-provinsen.

Nato-kilder opplyste søndag at opprørerne ble påført store tap lørdag, uten å tallfeste tapene nærmere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.