*Nettavisen* Nyheter.

10 milliarder mer i skatter og avgifter fra Arbeiderpartiet

Jonas Gahr Støre og Marianne Marthinsen presenterer Arbeiderpartiets alternative budsjett 2016 fredag. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Skatter og avgifter skjerpes med 10 milliarder kroner og oljepengebruken kuttes med 4 milliarder kroner i Arbeiderpartiets alternative budsjettforslag.

13.11.15 13:38

– Dette er den største systemomleggingen Ap har foreslått siden den omfattende skattereformen i 1992, oppsummerer finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen overfor NTB.

Ifølge Ap selv er hovedsatsingen i budsjettet kampen mot økende arbeidsledighet. Partiet foreslår å styrke regjeringens sysselsettingspakke med ytterligere 3 milliarder kroner – til nær 7 milliarder kroner totalt.

Les også: Ap gir regjeringen totalslakt: - De har systematisk undervurdert alvoret

Oljestramming
På inntektssiden kutter Ap oljepengebruken med 4 milliarder kroner, mens skatter og avgifter skjerpes med 10 milliarder kroner.

– Regjeringens oljepengebruk er rekordstor, og den kommer på toppen av et allerede høyt nivå. Denne regjeringen bruker mer oljepenger ved enhver mulighet. Ved å legge inn 4 milliarder kroner mer, har vi et handlingsrom dersom det skulle oppstå uforutsette behov neste år. Det rommet har regjeringen allerede brukt opp, sier Marthinsen.

Les Gunnar Stavrums blogg: Ap gir skattelette til sine egne

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at regjeringens budsjett er et budsjett for økte forskjeller. Arbeiderpartiets alternative forslag tar derimot en helt annen retning.

– De 75 prosentene med lavest inntekt har til sammen fått like mye i skattekutt av dagens regjering som de rikeste 5 prosentene, sier Støre.

Ja til 25 prosent
Arbeiderpartiet støtter regjeringens forslag om å redusere selskapsskatten og personskatten til 25 prosent, men avviser blankt kutt i formuesskatten. Noen gjeninnføring av arveavgiften som ble fjernet i 2013 blir det imidlertid ikke foreslått fra Aps side.

Totalt skjerpes skattene med 9 milliarder kroner – først og fremst ved å stramme inn på selskapers mulighet til å trekke fra renter på skatten ytterligere, samt ved å skjerpe formuesskatten gjennom å innføre lik verdifastsettelse av sekundærbolig og næringseiendom.

Ap går også inn for å framskynde finansskatten fra 1. juli, og sier dessuten ja til regjeringens forslag om en ny trinnskatt, men med nivåer som vil bringe ytterligere en drøy milliard kroner i skatteinntekter til staten.

Ap avviser regjeringens forslag om å øke utbetalingene til pensjonistpar, og legger heller inn 4.000 kroner i pluss for enslige minstepensjonister.

Skjermer mikroøl
På avgiftssiden henter Ap inn 660 millioner kroner i form av økt veibruksavgift på 25 øre på diesel og 70 millioner kroner på engangsavgiften.

Alkohol og tobakk blir dyrere gjennom en skjerpelse på 3 prosent på disse avgiftene, med et kuriøst unntak for øl i skatteklasse D (butikkstyrke) som er produsert ved mikrobryggerier.

Ap vil også reversere taxfree-endringen der tobakkskvoten kan byttes inn i økt kvote for vin eller øl. (©NTB)


Nettavisen tester ut nytt kommentarsystem, og ønsker hjelp fra leserne. Hvis du vil være med og kommentere denne saken, logg deg inn ved å trykke på knappen "Logg inn eller opprett konto" under:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag