RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
kontorlandskap
kontorlandskap Foto: Shutterstock

10 nye spilleregler i arbeidslivet

Sist oppdatert:
Arbeidslivet endrer seg, men henger du med? Her er de nye spillereglene.

I bloggposten 12 New Rules of Working You Should Embrace Today (slått sammen til 10 sannheter her) har bloggeren Leo Babauta samlet det han kaller de nye spillereglene for arbeidslivet. I bloggen sin, Zen Habits, tar Babauta til orde for at alle kan endre på alt i livet sitt om de bare innfører gode vaner i hverdagen. Han understreker at de nye reglene allerede gjelder i deler av arbeidslivet, men at det vil gå noen år før de blir normen.

Her er de nye «spillereglene»:

1. Nettbaserte applikasjoner danker ut Office og harddisken. De fleste bruker Microsoft Office-programmer nå, men det er i rask endring. Fordelen med nettbaserte programmer er at du kan nå dem fra hvilken som helst datamaskin. Det samme gjelder ikke minst for dokumentene dine. På nettet slipper du å bruke krefter på lagring og organisering av filer og dokumenter, for de lagres automatisk og er alltid søkbare.

2. Ikke send e-post, men samarbeid! Nettjenester som Google Docs gjør samarbeid enklere. Alle du samarbeider med kan endre dokumentene samtidig og alle endringer blir automatisk lagret. Endringene er sporbare og du kan vende tilbake til tidligere versjoner av dokumentene.

3. Samarbeid er den nye produktiviteten. Tradisjonelt er det slik at hver og en av oss må jobbe knallhardt for å oppnå høy produktivitet, men Wikipedia et av mange eksempler på at man ved å bruke samarbeidsteknologi kan produsere enormt mye til en relativt lav kostnad. Grupper som samarbeider smart er mye mer produktive enn de som arbeider tradisjonelt og individuelt.

Les mer i Jobb-magasinet:

Slik shoppet Joakim (34) ny jobb

Jon Michelet sa nei til datteren

Gidder ikke å gå på jobbintervju

4. Folk trenger ikke være på kontoret. Dette er en helt opplagt sannhet, mener Babauta, om man bare gir slipp på den tradisjonelle tankegangen. Fordelene med en desentralisert arbeidsplass er mange - særlig i bransjer der man stadig er på farten. Og folk trives bedre med frihet og fleksibilitet på jobben. Poenget er ikke lenger om man møter opp eller ikke, men om man faktisk gjør jobben sin.

5. Små grupper jobber best. Tre-fire personer jobber fortere, smartere, mindre byråkratisk og mer kreativt enn store grupper. Den lille gruppen er strømlinjeformet og sulten.

6. Kommunikasjon er en strøm. Tradisjonelt har man tatt for seg innkommende brev, fakser og telefoner i tur og orden, og med det har jobben blitt gjort. Men når mengden av e-poster blir endeløs så går vi glipp av informasjon fordi ingen har kapasitet til å fordøye så mye informasjonen. Løsningen på problemet er å se kommunikasjon som en strøm du bader i. Når du tar deg en infodukkert, så må du fokusere på å hente inn den informasjonen som er viktig for deg og blåse i resten.

7. Reduser antall gjøremål. Når man blir bombardert med informasjon, henvendelser og oppgaver kommer den tradisjonelle gjøremålslisten veldig fort til kort. Fokuser i stedet på de få oppgavene som er viktige for bedriften din, karrieren din og livet ditt. Mange som multitasker i arbeidshverdagen opplever at de får lite gjort og at multitaskingen etter hvert blir en måte å utsette viktige oppgaver på. Fokuser kraftig og ta en viktig oppgave av gangen.

(Saken fortsetter under bildet)

kjedelig møte

8. Møter stinker. Folk som går på møter vet at det er tidkrevende og kjedelige affærer som ofte er resultatløse. Kutt møtevirksomheten ned til et minimum. Erstatt møtene med en e-post, en kjapp telefonsamtale eller en gruppechat.

9. Åpent er bedre enn lukket. Tradisjonelt har man holdt ting hemmelig og innenfor bedriften eller gruppen. Men når vi ikke deler med andre så begrenser det seg også hvem vi kan samarbeide med og hva andre kan bidra med overfor oss. Open source-modellen gjør at verdien av tankegods øker ved at det blir kjent av mange, at kunstnere og artister når større publikum og at et dataprogram får suksess siden mange bruker det.

10. Hvile er like viktig som arbeid. Å bli utbrent og misfornøyd er den høye kostnaden mange betaler for å være produktive og effektive på den tradisjonelle måten. Den nye sannheten i arbeidslivet er at vi er mennesker, ikke maskiner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere