*Nettavisen* Nyheter.

10 prosent færre asylsøkere i fjor

Nesten 10 prosent færre asylsøkere meldte seg her i landet i fjor i forhold til året før.

Det var også en markant nedgang i antall asylsøkere i kategorien "åpenbart grunnløse", får NTB opplyst i Utlendingsdirektoratet (UDI).

I 2002 ble det registrert 17.500 asylsøkere her i landet. Ved utgangen av november i fjor var det notert drøyt 15.000 søkere. UDI regner med at det den siste måneden i fjor kom inn ytterligere rundt 1.000 søknader.

– Det er for tidlig å si noe endelig om året som helhet, men ut fra tallene ved utgangen av november, ligger det på årsbasis an til en nedgang på rundt 1.500 søkere, eller i underkant av 10 prosent, sammenlignet med året før, opplyser assisterende UDI-direktør Manuela Ramin-Osmundsen til NTB.

Effektive tiltak
Nedgangen skyldes en rekke faktorer, først og fremst tiltak for å begrense antall "grunnløse asylsøkere", særlig fra det tidligere Jugoslavia. Men det er også gjennomført effektive tiltak for å redusere antall asylsøkere fra Somalia og Irak.

- Her har vi hatt en betydelig nedgang, sier Ramin-Osmundsen.

– I begynnelsen av året kunne vi registrere ca. 40 prosent av asylsøkerne som "grunnløse". Særlig gjaldt det kosovoalbanere fra områder som Serbia Montenegro, men dette er et land vi nå mener ikke krever spesiell beskyttelse. De siste ukene har vi bare registrert en eller to personer i uken, sier UDI-direktøren.

Det som kanskje i størst grad skilte seg ut i fjor i forhold til i 2002, var et økende antall søknader fra Afghanistan.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag