RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

100 bjørner i Norge

Sist oppdatert:
Bjørnestammen vokser raskt. Les hva du bør gjøre dersom du møter en bjørn.

- Det er vel om lag 100 bjørner i Norge nå. Men det eksakte antallet er litt vanskelig å anslå fordi bjørnene vandrer over landegrensene, sier Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskeforbund til Nettavisen.

Den norske bjørnestammen vokser. Det samme gjør den i våre naboland, og da særlig i Sverige der en jeger mandag morgen brutalt ble drept av en bjørn ved en jakthytte i Jämtland.

- Bjørnestammen i Sverige er verdens hurtigst voksende bjørnestamme, og det får konsekvenser også for oss siden bjørnene kommer over grensen. I Norge har vi også hatt en vekst i antall bjørner, sier Farstad.

Ifølge Norsk institutt for naturforskning var det i vår 73 bjørner fra Sør-Trøndelag og nordover. I tillegg kommer bjørnene som holder til i sør.

- Gir utfordringer
Bjørnen er ikke lenger en truet art i Norge, og en del steder har man derfor for første gang på mange år fått tillatelse til lisensjakt på bjørn. Fra å være en truet dyregruppe, har situasjonen for rovdyret altså snudd helt om.

- Årsaken til at vi ikke har hatt så mye bjørn i Norge de siste årene er at vi i det forrige århundre skjøt ned det meste av bjørnestammen. Men så har man siden slutten av 1970-tallet hatt et ønske om å bygge bjørnestammen opp igjen. Så dette er ønsket politikk, sier Farstad.

Han er sikker på at bjørneboomen vil merkes.

- Vi ser at det gir en del utfordringer. Nå har vi også i Sverige fått et eksempel på at bjørnen faktisk er det øverste dyret i næringskjeden, som vi må behandle med respekt. Jo mer bjørnetetthet, jo mer konflikter vil det komme, sier Farstad, som synes ulykken i Sverige virker veldig utypisk og spesiell.

- Det virker nesten helt utrolig at en mann er tatt på trappa av en bjørn, sier han.

- Folk flest er trygge
Farstad mener det likevel ikke er grunn til panikk på grunn av jegerdrapet i Sverige.

- På tross av det tragiske som har skjedd må vi ikke hausse opp dette til at det er farlig å gå i skogen fordi en bjørn nå har drept et menneske. Det er flere som blir drept av en elg, sier han.

- Men hvor farlig er egentlig bjørnen for oss mennesker?

- Sjansene er jo mye, mye større for at du skal dø av en veps enn en bjørn. Det er i moderne tid nesten ikke noen folk som er blitt angrepet av bjørn. Vi har bare et eksempel fra Finland på en ikke-jeger som er blitt drept, en jogger som kom mellom en binne og hennes unge. Men det var en veldig spesiell situasjon, sier Farstad.

Forrige gang en nordmann ble drept av en bjørn var i 1906. I Sverige ble en jeger også drept av en bjørn i 2004.

- Men en jeger er i naturen på en annen måte enn folk flest. Så jeg vil si det sånn at bjørnene som sådan er ingen trussel for folk som går i skogen, selv om den er skogens konge og vi må vie den litt respekt, sier han.

- Ikke løp fra bjørn
Det som likevel er sikkert er at bjørnen er mye raskere enn oss mennesker, og kommer man i en konfliktsituasjon så ligger man trolig dårlig an.

Derfor har Farstad følgende råd å komme med dersom bjørnen plutselig står der.

- Det du skal gjøre dersom du skulle møte på en bjørn er det viktig at du gir deg til kjenne, plystrer eller snakker litt, men ikke roper. Bare vær tydelig og trekke deg forsiktig tilbake. Ikke løp, men marker at du går unna området og at du ikke er en trussel, sier han.

Stort sett så stikker bjørnen selv av, ifølge eksperten.

- I de aller fleste tilfellene vil bjørnen stikke av, og hvis den reiser seg opp og viser seg så er ikke det en angrepssituasjon slik mange tror. Stort sett vil den bare rømme av gårde, sier Farstad til slutt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere