RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

100 familier har fått opphold etter NOAS-dugnad


ASYLDUGNAD: Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS, har gjennomført en rettshjelpsdugnad som har gitt 100 familier opphold i Norge.
ASYLDUGNAD: Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS, har gjennomført en rettshjelpsdugnad som har gitt 100 familier opphold i Norge. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
I alt 100 familier med til sammen 216 barn, omkring 400 personer, har fått opphold i Norge etter at Stortinget i 2014 vedtok nye regler for lengeværende asylbarn.

De 100 familiene har fått oppholdstillatelse etter bistand fra Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) og deres rettshjelpsdugnad for lengeværende barn.

I 2014 vedtok Stortinget nye regler for lengeværende barn, men sørget ifølge NOAS ikke for å gi informasjon eller rettslig bistand til de aktuelle familiene.

I 2014 ble det samlet inn en million kroner til rettshjelp til familier med lengeværende barn. Pengene gjorde det mulig for NOAS å gi informasjon og rettshjelp til et stort antall familier.

95 barn venter fortsatt

Omtrent 40 prosent av familiene har fått opphold etter den såkalte engangsløsningen som trådte i kraft 1. juli i fjor.

Ytterligere 95 barn fordelt på 42 familier venter på svar. 22 barn i 11 familier har fått avslag, men bor fortsatt i Norge. 

NOAS opplyser at de vurderer å engasjere seg på nytt i sakene til seks av disse familiene.

43 familier avvist

Ti familier og 28 barn som har fått bistand av NOAS, er tvangsreturnert til sine hjemland. 

I tillegg har 43 familier fått saken avvist fordi NOAS ikke anser det som realistisk at de kan få oppholdstillatelse.

I utgangspunktet kreves det fire og et halvt års oppholdstid og ett års skolegang for at tilknytningen er sterk nok til at den danner grunnlag for tillatelse.

NOAS opplyser at de vil engasjere seg i sakene til minst 22 familier i 2016, når barnas tilknytning er sterk nok til at det kan gis oppholdstillatelse. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere