*Nettavisen* Nyheter.

1000 personer evakuert

Foto: Firda Tidend/Oddleif Løset

Om lag 1000 personer ble evakuert etter at det har lekket ut store mengder med amoniakk fra en fôrprodusent i Sandane sentrum i Sogn og Fjordane.

07.01.05 14:38

Omtrent hele Sandane sentrum er evakuert, blant annet kommunehuset, legekontoret, forretninger og en rekke andre bygninger.

Gasslekkasjen ble meldt stanset klokken 10.45, men fortsatt lekker det litt.

- Vi har nå fått melding om at det lekker fortsatt litt fra tanken. Det er folk på stedet som jobber med få tettet lekkasjen, sier operasjonsleder Per Rimmen ved Sogn og Fjordane politidistrikt til TV 2 Nettavisen like før klokken 13.

Opprettholder evakuering
Politiet har har siden 10-tiden fredag operert med en sikkerhetssone på 500 meter fra fôrprodusenten Vestnorsk.

Ved 14-tiden ble det derimot bestemt at flere av de evakuerte snart kan flytte hjem.

- Evakueringen i Sandane sentrum blir opprettholdt, men sikkerhetsavstanden vil nå bli satt til 100 meter, sier Rimmen.

Politiet kalte fredag formiddag inn alt de har av tilgjengelige ressurser. I tillegg har brannvesenet og Røde Kors hjelpekorps vært på stedet for å bistå.

- Amoniakken er helseskadelig, og vil merkes ved sviende, rennende øyne og irritasjon i halsen, sier politioverbetjent Torfinn Søvik ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

Det skal fortsatt være amoniakkgass i Sandane sentrum.

Ordføreren evakuert
En av de som er evakuert er ordføreren i kommunen.

- Det lukter sterkt amoniakk, sier ordfører i Gloppen Anders Ryssdal til NRK.

- Kommunehuset er evakuert, og politiet har sperret av sentrum og sendt folk til et trygt område, sier Jan Kåre Fure i Kloppen kommune til TV 2 Nettavisen.

De evakuerte, til sammen omlag 1000 personer, ble bedt om å komme seg opp i høyden overfor Sandane sentrum.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det har lekket ut en del amoniakk, hvor mye vet vi ikke, men det er lite som skal til for at dette skal få store ringvirkninger, produksjonssjef Magnar Holme ved Vestnorsk fôr til TV 2 Nettavisen.

Mottak på lensmannskontor
Det er uvisst hvor mye amoniakk som har lekket ut fra fabrikken.

- Vi har ikke oversikt over hvor stort utslippet er, sier operasjonsleder Jansen.

Politiet ber folk som har pustet inn amoniakk om å gå til legevakten for kontroll. Flere av de evakuerte skal allerede ha gjort dette.

Det er også opprettet et mottak ved Gloppen lensmannskontor hvor det er fagpersonell som kan ta seg de som trenger hjelp. Ingen skal har blitt alvorlig skadd av gassen, men politiet har ikke oversikt hvorvidt er er mange som er lettere skadd.

- Vi får vurdere når folk får slippe tilbake i sentrum. Men det blåser litt, så vi regner med at gassen vil fordampe og forsvinne etterhvert, sier politioverbetjent Torfinn Søvik.

To skoler i Sandane ble også evekuert fredag formiddag, men elever og lærer har nå fått lov til å gå tilbake til skolen. Det under forutsetning at dem holder seg inne og har vinduene lukket.

Kjenner ikke årsaken
Produksjonssjef Magnar Holme ved Vestnorsk fôr forteller til TV 2 Nettavisen at de ikke vet årsaken til det ukontrollerte amoniakkutslippet.

- Men det skjedde under arbeid inne på fabrikken, sier Holme.

Gasslekkasjen ble meldt til politiet klokken 9.40.

TV 2 Nettavisen følger dramaet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.