RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

1000 samværssaker for retten

Sist oppdatert:
Norske domstoler behandler hvert år rundt 1000 barnefordelingssaker. I år kommer to saker helt til høyesterett.

De fleste skilte foreldre blir enige om samvær med barna. Men omkring 10 prosent går til rettsapparatet. Der behandles cirka 1000 slike saker i året, skriver Aftenposten.

Noen saker går helt til Høyesterett, I år kommer to slike saker opp. I den ene saken skal retten avgjøre om far skal få samvær med barna. Mors påstander går ut på at far har brukt vold og at barna er redd ham. Fars påstand er at mor bedriver hjernevask av barna og nekter dem samvær med far. Tingretten og lagmannsretten kom til forskjellige resultater i saken; Tingretten ga mor medhold, mens lagmannsretten ga far medhold.

I den andre saken dreier det seg om hvem av foreldrene barna skal bo fast hos.

Høyesterett har behandlet fire slike saker siden 1989. Men bare siden 2000, da man begynte tellingen, har Høyesteretts kjæremålsutvalg behandlet 126 slike saker som er anket fra lavere domstoler. Så og si alle blir altså avvist, og kommer ikke opp Høyesterett.

Advokat Øyvind Østberg mener terskelen for å gå til retten med sakene er blitt lavere. Han påpeker at i mange barnefordelingssaker fremsetter mor anklager om at far er voldelig, eller det som verre er.

- Ganske ofte finner domstolene at det ikke er noen bevis som støtter opp under slike beskyldninger, eller de finner dem beviselig falske. Et fenomen som forekommer er at barn utsettes for hjernevask fra den forelder som barnet bor hos, slik at barnet læres opp til å hate den andre. Dette kalles foreldrefiendtlighetssyndromet, sier Østberg til Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere