Gå til sidens hovedinnhold

- 1000 somaliere vil flytte fra Norge

Mange somaliere vil flytte hvis det blir helsekontroller mot omskjæring, mener Somalilands representant.

Somalilands representant i Norge, Mohammad M. Aden, mener det er respektløst av Norge å innføre obligatoriske helseundersøkelse av jenter for å forhindre omskjæring.

- Jeg har fått mange telefoner de to siste dagene fra somaliske folk som bor i Norge. De er svært bekymret for at norske myndigheter vurderer å innføre obligatoriske helseundersøkelse av jenter, sier Mohammad Adan til Nettavisen.

Han påpeker at omskjæring er forbudt i Somaliland, og mener flere tusen somaliere vil bli stemplet selv om det gjelder svært få.

- Det finnes cirka 17.000 somaliere i Norge. De fleste som har snakket med meg, og som er norske statsborgere, vil flytte fra Norge. Det er ikke på grunn at de vil omskjære sine jenter, men fordi loven ikke viser respekt for dem og stempler dem som dårlige mennesker.

Han viser til at 30.000 somaliere flyttet fra Nederland til England etter at myndighetene der støttet Ayaan Hirshi Alis kamp mot utøvelsen av islam.

Mohammad Adam mener at regjeringen i Somaliland kunne innledet et godt samarbeid med den norske regjeringen i kampen mot omskjæring dersom de ble kontaktet.

- Somalilands president var i Norge for noen få måneder siden. Også flere somaliske ministere med internasjonal erfaring har besøkt Norge i det siste. Hvorfor snakket ingen med dem om omskjæring? Norge må vite at omskjæring er forbudt i Somaliland, sier Mohammad til Nettavisen.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk