RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

100.000 kan bli smittet i Oslo

Sist oppdatert:
Parasittene kan utløse historisk epidemi i hovedstaden.

Utbruddet av Giardia-epidemien i Bergen i 2004 er det største den vestlige verden noen gang har sett. Kommer det et tilsvarende utbrudd i Oslo, vil omfanget bli skremmende stort.

Vann- og avløpsetaten i Bergen opplyser at rundt 10 prosent av Bergens innbyggere ble forsynt med drikkevann fra det forurensede Svartediket i 2004. Forskere ved Universitetet i Bergen antar at minst 5000 av de 25.000 som fikk vann fra Svartediket ble syke.

Teksten fortsetter under videoreportasjen:

194036

Maridalsvannet forsyner gjennom Oset vannrenseanlegg hele 85 prosent av Oslos befolkning med drikkevann. Det utgjør rundt 470.000 mennesker. Blir en like stor andel syke i Oslo som i Bergen, vil nesten 100.000 mennesker kunne bli smittet av Giardia-parasitten.

Se kart over hvilke deler av Oslo som er rammet nederst i saken.

Antallet avgjør
Guri Rørtveit, som er forskningsleder ved allmennmedisinsk forskningsenhet ved Unifob/UiB, sier til Nettavisen at Oslos befolkning nå må krysse fingrene for at det er få parasitter som har funnet veien ned til drikkevannsnettet i byen.

- Det er små forskjeller mellom de ulike parasittene. Det som er avgjørende er mengden av dem i vannet, sier Rørtveit.

Hun forteller at det er en veldig sjelden parasitt innenlands. Derfor er funnene i Oslo oppsiktsvekkende.

- Før utbruddet i Bergen, har Giardia-parasitten nærmest vært regnet som en ikke-eksisterende smittekilde her til lands, påpeker Rørtveit.

- Vet ikke
Det store spørsmålet er nå om parasittene som er funnet i drikkevannet i Oslo kan gjøre mennesker syke eller ikke. I Oslo kommune jobbes det nå på spreng for å finne ut om det er den farlige varianten av Giardia-parasitten som finnes vannet i hovedstaden.

I verste skrekkscenario kan altså rundt 100.000 oslobeboere bli syke. Smittevernoverlegen kan ikke se bort fra at parasittene er sykdomsfremkallende.

- Grunnen til at vi ønsker å advare Oslo-befolkningen såpass kraftig, er at vi ennå ikke vet hvilke parasitter vi har med å gjøre. Det vil ta tid før prøveresultatene foreligger, vi snakker tidligst torsdag, sier smittevernoverlege Franz Leonard Nilsen til Nettavisen.

Kan være for sent
Onsdag morgen gikk Vann- og avløpsetaten, Helse- og velferdsetaten og Mattilsynet i Oslo ut og advarte mot å drikke vannet fra springen i hovedstaden .

I morgentimene onsdag hadde de færreste fått med seg at drikkevannet var infisert. Men kanskje er det allerede for sent å ta de riktige forholdsregler, for det har vist seg at drikkevannet i noen deler av byen kan ha vært forurenset i over en uke.

Riktignok oppfordrer Mattilsynet alle om å følge de anbefalte reglene, for å forhindre at de blir smittet.

Les også: Disse rådene MÅ du følge

Oset renseanlegg forsyner de delene av Oslo som her er markert med rødt:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere